Piaţa de ţigarete din România, evaluată la 21 miliarde de lei: circa 80% din preţul de vânzare al unui pachet de ţigări reprezintă accize şi taxe
Piaţa de ţigarete, evaluată la 21 de miliarde de lei în 2019, a ajuns la 2% din PIB, tutunul fiind al doilea cel mai solid contribuabil la buget, susţin cei mai mari jucători din piaţă.
♦ Românii cumpără în prezent cele mai scumpe ţigări din Uniunea Europeană raportat la puterea de cumpărare.
Piaţa de ţigarete, evaluată la 21 de miliarde de lei în 2019, a ajuns la 2% din PIB, tutunul fiind al doilea cel mai solid contribuabil la buget, susţin cei mai mari jucători din piaţă. Anul trecut, piaţa de ţigarete a înregistrat o uşoară creştere datorită majorării preţului ţigărilor, iar volumului pieţei negre a ţigaretelor a scăzut între 9,4% şi 10% din piaţa totală, odată cu securizarea graniţelor şi a măsurilor de siguranţă luate pentru pandemia de COVID-19.
„După o creştere a volumelor comercializate pe piaţa ţigaretelor în anul 2019, piaţa totală a revenit în anul 2020 la nivelul înregistrat în anul 2018. Este posibil ca acest nivel să se menţină şi în anul 2021, dar este prea devreme pentru a face o previziune în acest sens. Cu toate acestea, dacă discutăm despre valoarea pieţei ţigaretelor, având în vedere creşterile anuale de preţuri ale acestor produse, conform estimărilor noastre, piaţa a înregistrat o mică creştere în 2020, comparativ cu anul 2019”, spune Dragoş Bucurenci, director communications în cadrul Philip Morris România.
Gigantul american Philip Morris a avut în 2019 o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei în România, potrivit reprezentanţilor locali, iar profitul a fost de 354 de milioane de lei. La nivelul anului 2019, grupul avea 1.094 de angajaţi. Philip Morris, companie care a ajuns pe locul doi în topul producătorilor, a luat avânt după ce a intrat pe piaţa tutunului încălzit şi a produselor electronice pentru vapat.
Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications al JTI România, Moldova şi Bulgaria, grup care a intrat pe piaţa românească în 1993 – primul jucător internaţional din industria tutunului care a investit în România, afirmă că cifra de afaceri a industriei tutunului în 2019 se ridică la aproape 21 miliarde de lei, în creştere cu 17,3% faţă de 2018.
„Conform execuţiei bugetare anunţate pe anul 2020, veniturile bugetare provenite din accizele la ţigarete s-au majorat cu 10,9% an/an. Astfel, în contextul scăderii veniturilor din energie, tutunul a devenit anul trecut cel mai solid contribuabil la buget”, explică Gilda Lazăr.
Aceasta adaugă că în 2020, pe fondul restricţiilor de circulaţie din perioada pandemiei şi datorită acţiunilor întreprinse de autorităţile de aplicare a legii, comerţul ilegal a scăzut la cel mai mic nivel din ultimul deceniu, 9,4%.
„Valoarea de piaţă a ţigaretelor de contrabandă capturate de autorităţile române anul trecut se ridică la peste 64 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe stopcontrabanda.ro”, afirmă reprezentanţii British American Tobacco.
British American Tobacco este cel mai mare jucător din industria tutunului din România, cu o cotă de piaţă de peste 53%, iar în România are peste 2.500 de angajaţi în cele trei entităţi economice: fabrica din Ploieşti, compania de distribuţie şi centrul nostru global de servicii, potrivit oficialilor.
„Anul 2020 a fost anul unei scăderi istorice a volumului pieţei negre a ţigaretelor din România, până la un nivel mediu de sub 10% din piaţa totală. Acest lucru se datorează eforturilor extinse de securizare a graniţelor, dublate şi de măsurile de siguranţă suplimentare generate de pandemia de COVID-19”, susţin oficialii British American Tabacco. Numărul de fumători din România este între 4 şi 5 milioane, fiecare dintre cei trei jucători având date diferite, pe baza estimărilor făcute din ce le transmit clienţii lor.
Astfel, dacă British American Tabacco spune că există circa 4 milioane de consumatori de nicotine, reprezentanţii Philip Morris România spun că potrivit rezultatelor cercetării Global Adult Tobacco Survey (GATS 2018), realizată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, aproximativ 30% dintre români fumează ţigarete, reprezentând un număr de peste 5,5 milioane de persoane.
„Având în vedere aceste cifre şi ţinând cont de faptul că fumatul ţigaretelor, din cauza procesului de combustie pe care acesta îl presupune, este considerat a fi la nivel mondial principala cauză a bolilor care pot fi prevenite, compania noastră s-a angajat să le ofere fumătorilor adulţi actuali alternative mai puţin dăunătoare, fundamentate ştiinţific ca fiind mai bune”, menţionează Dragoş Bucurenci.
Totuşi, Gilda Lazăr afirmă că tutunul a devenit anul trecut cel mai solid contribuabil la buget în 2020, pentru că veniturile bugetare provenite din accizele la ţigarete s-au majorat cu 10,9% an/an.
„Taxele virate până acum de JTI la buget pentru 2020 se ridică la circa un milliard de euro (4,7 miliarde lei), cu peste 12% mai mult decât în 2019. Cum vom evolua în 2021 şi dacă statul va continua să înregistreze venituri în creştere provenite din taxarea produselor din tutun, depinde într-o foarte mare măsură de predictibilitatea politicii fiscale şi a cadrului de reglementare, precum şi de eforturile autorităţilor pentru combaterea contrabandei”, explică Gilda Lazăr.
Contribuţia British American Tobacco la bugetul de stat în anul 2020 a fost de circa 9,4 miliarde de lei, cu aproximativ 500 de milioane de lei mai mult decât în anul precedent, potrivit reprezentanţilor companiei.
Cota actuală a accizelor aplicate pentru tutunul pentru fumat în România este de 504,34 lei pe kilogramul de tutun. Codul Fiscal din România prevede un nivel al accizei totale la ţigarete de 546,21 lei pe 1.000 de bucăţi, iar nivelul accizei pentru produsele din tutun încălzit se situează la 423,59 lei pentru un kilogram de tutun, conform celor mai mari jucători din această piaţă.
Potrivit unui studiu realizat în 2020 şi publicat de Eurobarometru la început de februarie 2021, cea mai mare creştere a mediei numărul de ţigări fumate pe zi se observă în Letonia (Ă1,9), România (Ă1,5) şi Suedia (Ă1,3), în timp ce cele mai mari scăderi se găsesc în Malta (-1,9), Slovacia (-1,7) şi Cipru (-1,3). Acest cifra a rămas stabilă în Austria, Estonia şi Lituania.
Conform reprezentanţilor studiului, consumul de tutun rămâne cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat în Uniunea Europeană şi este responsabil pentru 700.000 de decese în fiecare an.
Cine sunt marii jucători de pe piaţa tutunului
BAT, Philip Morris şi JTI sunt cei mai mari jucători de pe piaţa tutunului, estimată la 21 de miliarde de lei în 2019. BAT, producătorul ţigaretelor Kent, are afaceri cumulate de peste 11 miliarde de lei în 2019 şi deţine o cotă de piaţă de peste 50%.
Philip Morris, producătorul Marlboro, a avut afaceri de peste 3,3 miliarde de lei în 2019. Locul trei în topul celor mai mai jucători este ocupat de JTI, producătorul ţigaretelor Camel şi Winston, care are afaceri de 2,3 miliarde de lei, dar care a marcat cel mai mare nivel al profitabilităţii din industrie: 543 de milioane de lei profit în 2019, o marjă de 23%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro