Piaţa imobiliară din Europa e mai rece ca un iceberg: Dobânzile ridicate au dus creditarea la minimul ultimilor 10 ani, iar cumpărătorii aşteaptă condiţii mai bune pentru a-şi cumpăra o locuinţă
Băncile europene nu vor înregistra nicio creştere a creditelor ipotecare în acest an, din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor, însă se estimează o redresare începând cu 2025, scrie Financial Times.
În ultimii doi ani, împrumutaţii din zona euro au fost descurajaţi să acceseze noi credite ipotecare, deoarece Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor la niveluri record, după o perioadă îndelungată de rate negative.
Potrivit unei analize realizate de EY, bazate pe datele Autorităţii Bancare Europene şi ale băncilor naţionale din Germania, Franţa, Spania şi Italia, se preconizează că împrumuturile ipotecare din zona euro nu vor creşte în acest an, comparativ cu o creştere de 4,9% în 2022.
Datele, colectate din 2006, arată că cea mai mică rată de creştere anterioară a fost de 0,2% în 2014.
„Piaţa imobiliară continuă să fie cea mai afectată, fără creştere în acest an. Totuşi, pe măsură ce scad costurile de trai şi de împrumut, cererea de locuinţe şi de credite atât din partea consumatorilor, cât şi a întreprinderilor ar trebui să se redreseze,” a declarat Omar Ali, lider global pentru servicii financiare la EY.
Compania de consultanţă se aşteaptă ca împrumuturile ipotecare să îşi revină din 2025, cu o creştere de 3,1%, urcând la 4,2% în anul următor, pe măsură ce costurile de împrumut scad şi inflaţia încetineşte, reducând presiunile asupra pieţei imobiliare.
BCE a majorat principala rată a dobânzii de la 0% în 2022 la un nivel record de 4% în septembrie anul trecut, urmând exemplul Băncii Angliei şi al Rezervei Federale, în încercarea de a combate creşterea inflaţiei.
În iunie, BCE a redus dobânda principală la 3,75% şi este de aşteptat să continue scăderile în lunile următoare, pe măsură ce inflaţia scade.
Creditele ipotecare reprezintă aproape jumătate din totalul împrumuturilor din zona euro, deşi şi alte tipuri de credite au fost afectate în ultimii ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro