Piaţa imobiliară din Germania se clatină: După decenii întregi de stabilitate real-estateul german se confruntă cu o scădere severă a preţurilor şi este doar vârful icebergului
Piaţa imobiliară germană s-a bucurat de o stabilitate şi efervescenţă timp de decenii, însă în ultimii doi ani o scădere severă a preţurilor imobilelor a început să-şi facă simţită prezenţa. Preţurile locuinţelor au scăzut deja cu 5%, iar Deutsche Bank avertizează că această contracţie ar ajunge chiar şi până la 25%, scrie CNCB.
Ratele creditelor ipotecare au crescut vertiginos în ultima perioadă, în contextul în care rata fixă pe 10 ani s-a majorat de la 1% la 4% de la începutul lui 2022. Majorarea ratelor s-a tradus imediat într-o scădere a cererii pentru credite ipotecare, tot mai puţini oameni permiţându-şi să facă împrumuturi.
Banii din închirierea imobilelor reprezintă o prioritate pentru investitorii germani, în condiţiile în care aproape 5 milioane de persoane din ţară obţin venituri din chirii. Germania este totodată ţara cu cea mai mică pondere de proprietari de locuinţe din toate ţările OCDE, conform Bundesbank.
Analiştii imobiliari se aşteaptă ca vârful scăderilor din piaţă să fie atins în următoarele şase luni.
„Am văzut deja scăderi foarte abrupte, care au apărut în iulie şi iunie, urmate imediat de alt val de scăderi în august, septembrie şi octombrie. Pentru un investitor asta e o veste bună”, a declarat Jochen Moebert, analist pe macroeconomie în cadrul Deutsche Bank.
Deşi cifrele şi prognozele lansate diferă, analiştii şi economiştii sunt de acord că piaţa imobiliară din Germania se va confrunta cu o scădere dramatică, iar ce se întâmplă în prezent este doar începutul.
„Dacă nu ar fi existat criza energetică şi perspectivele uni recesiuni, preţurile imobilelor ar fi crescut în continuare. Acum avem o situaţie în care ne confruntăm cu o ajustare foarte dramatică a pieţei”, a declarat declarat Michael Voigtländer de la Institutul de Cercetare Economică din Köln pentru CNBC.
Nici băncile nu sunt foarte optimiste în privinţa situaţie din real-estateul german. Un raport recent la UBS plasează Frankfurtul şi Munchen în topul celor mai predispuse oraşe de a se confrunta cu problema bulelor imobiliare. Ele sunt definite în raport ca locaţii cu „caracteristici foarte pronunţate şi specifice unei bule imobiliare”.
„Situaţia din Germania nu va fi resimţită sub forma unei explozii a unei bule imobiliare ci mai degrabă vom avea de aface cu o corecţie foarte dură a pieţei. În termeni reali, o explozie ar însemna o scădere de peste 15% a preţurilor, iar asta ar fi un dezastru”, a declarat Thomas Veraguth, strateg imobiliar al UBS.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro