Piaţă imobiliară suferă schimbări la ordinea zilei: care este motivul pentru care unul dintre cei mai mari magnaţi imobiliari din New York, se pregăteşte să cedeze creditorilor o parte dintre birourile pe care le deţine
Scott Rechler a investit miliarde de dolari în clădiri de birouri din Manhattan după criza financiară din 2008, acumulând unul dintre cele mai mari portofolii din oraş printr-o avalanşă de tranzacţii. Acum Rechler, directorul executiv al dezvoltatorului imobiliar RXR, se pregăteşte să cedeze o parte din birourile sale creditorilor, potrivit Financial Times.
Decizia vine după o analiză exhaustivă a proprietăţilor RXR, reprezentând o recunoaştere a faptului că deţinerea unora dintre centrele care au generat randamente constante, deşi nespectaculoase, nu mai face sens din punct de vedere economic într-o nouă eră a muncii la distanţă şi a creşterii ratelor dobânzilor.
„În cazul unora dintre aceste proprietăţi, nu cred că mai putem face ceva cu ele", a declarat Rechler. Singura alternativă, a explicat el, a fost să „dăm cheile înapoi băncii".
La aproape trei ani după ce pandemia Covid a închis New York-ul şi a schimbat fundamental modul în care oamenii lucrează, planurile RXR reflectă un consens din ce în ce mai solid potrivit căruia cea mai mare piaţă de birouri din lume se îndreaptă spre o perioadă tumultoasă. Clădirile învechite vor ajunge să-şi piardă utilitatea, dacă nu vor putea fi reamenajate pentru alte scopuri.
Între timp, dezvoltatorii pariază că cele mai bune şi mai avansate turnuri - bine dotate tehnologic şi situate în apropierea mijloacelor de transport în comun - vor prospera.
Cel mai bun exemplu în acest sens ar putea fi One Vanderbilt al SL Green, care se înalţă deasupra Grand Central Station, obţinând chirii record, chiar şi în mijlocul pandemiei. Rechler speră că viitoarea 175 Park a RXR, care va fi cea mai înaltă clădire din emisfera vestică atunci când va fi finalizată, o va depăşi în cele din urmă ca nivel de profitabilitate.
„Am avut mai multe prezentări pentru acea clădire în ultimele 60 de zile decât am avut pentru restul portofoliului nostru", a declarat Rechler. Acesta are, de asemenea, mari speranţe pentru 5 Times Square, fostul sediu al EY. RXR şi partenerii săi cheltuiesc aproximativ 300 de milioane de dolari pentru a moderniza clădirea.
Aceste pariuri s-ar putea să dea roade. Dar Rechler, care este şi membru al consiliului de administraţie al Rezervei Federale din New York, se aşteaptă la o perioadă dificilă în lunile următoare. Creşterea bruscă a ratelor dobânzilor ameninţă un spactrul larg de afaceri care se bazau pe capital ieftin şi uşor disponibil, a remarcat el. Chiar şi companiile de tehnologie, una dintre puţinele surse rămase de expansiune a pieţei de birouri, se debarasează acum de mii de angajaţi. Reducerile acestora, la rândul lor, par să se răsfrângă asupra Wall Street.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro