Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut cu 8,6% în Transilvania
”Cota de piaţă a comerţului ilicit în regiunea Nord-Vest este de 22,1%. Din punct de vedere al timbrului aplicat pe pachet, în această regiune, piaţa ilicită este împărţită astfel: aşa numitele «Cheap-Whites» - cu o pondere de 58% din total, şi cele cu timbru de Ucraina - cu o pondere de 34% în septembrie, faţă de 19,1% în iulie. Prin «Cheap-Whites» definim mărci ieftine, produse legal, dar care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre“, a declarat Marian Marcu, director general al companiei de cercetare Novel Research.
Prima campanie împotriva contrabandei cu ţigarete, organizată în Transilvania, ”faracontrabanda.ro, în sprijinul autorităţilor“, a fost lansată la Oradea.
Campania de informare şi conştientizare a populaţiei din regiunea Transilvania este justificată de o constatare îngrijorătoare: comerţul ilicit cu ţigarete a înregistrat, în septembrie, o creştere de 8,6%. în zona Nord – Vest, cea mai importantă majorare comparativ cu restul regiunilor ţării, potrivit datelor companiei de cercetare Novel Research.
În ţările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene (Ucraina, Moldova) şi care aplică alt sistem de taxare decât cel european, preţul unui pachet de ţigarete este de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul realizat de reţelele de contrabandişti este imens. Acesta este şi mesajul principal al campaniei: ”Tu ai făcut primul milion? Din banii tăi, contrabandiştii au reuşit deja! Nu sprijini contrabanda cu ţigarete!“.
”Contrabanda prejudiciază societatea în ansamblu, prin diminuarea încasărilor bugetare, ceea ce conduce, implicit, la insuficienta finanţare a proiectelor sociale şi economice ale statului, dar şi la practicarea unei concurenţe neloiale şi distorsionarea mediului de afaceri. O prioritate pentru activitatea desfăşurată de ITPF Sighetu Marmaţiei este combaterea contrabandei cu ţigarete, aceasta reprezentând principalul fenomen infracţional care se manifestă la frontiera de nord a României. În acest sens, este semnificativă cantitatea de 4.263.721 pachete de ţigarete ridicate în vederea confiscării, în 2012 şi 2013. Realizările se datorează efortului depus cu simţ de răspundere de către lucrătorii noştri, iar ITPF Sighetu Marmaţiei, cu cele 17 structuri subordonate, şi-a propus să continue lupta cu infracţionalitatea transfrontalieră de la frontiera de nord a României. Se constată o implicare constantă a cetăţenilor din localităţile situate în imediata apropiere a frontierei cu Ucraina în contrabanda cu ţigarete peste frontiera verde, deoarece aceasta reprezintă o sursă de venit importantă“, a precizat Florin Coman, reprezentantul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu-Marmatiei.
”Preţul reprezintă principalul criteriu de alegere a produsului pentru categoriile de consumatori care optează pentru ţigaretele de contrabandă. Tocmai de aceea, am ales acest mesaj puternic. Oamenii trebuie să înţeleagă că, deşi la prima vedere poate părea că au făcut o afacere bună, afacerea de fapt este a contrabandiştilor, care se îmbogăţesc pe seama lor“, a declarat Ioana Mucenic, Partner & Head of Strategy, Pastel.
”Prin această campanie, vrem să îi informăm şi să îi educăm pe consumatori cu privire la elementele ascunse ale contrabandei. Ne dorim ca publicul să înţeleagă că în momentul în care cineva cumpără produse de contrabandă, de fapt, finanţează crima organizată. Fiecare poate face diferenţa, prin refuzul de a cumpăra următorul pachet de ţigarete de la contrabandişti”, a precizat Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro