De ce a pierdut România investiţia de 1,4 miliarde de euro a belgienilor de la ABEE pentru o fabrica de baterii la Galaţi, dacă autorităţile locale anunţau în 2023 că formula ajutorului de stat a fost finalizată?
România a ratat investiţia de 1,4 miliarde de euro pentru o fabrică de baterii la Galaţi, anunţată de compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), deşi autorităţile locale anunţau în toamna anului 2023 că a fost finalizată formula ajutorului de stat pentru această investiţie.
„În timp ce ABEE a decis să încheie colaborarea pentru proiectul din România, continuăm să explorăm alte destinaţii care ar putea susţine creşterea noastră strategică”, au anunţat reprezentanţii companiei belgiene într-un comunicat de presă lansat în această vară.
Fabrica de baterii pentru vehicule electrice ABEE de la Galaţi a fost anunţată cu mult fast, de o suită de politicieni, în vara anului 2024. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii ABEE, premierul belgian Alexander de Croo, ministrul român al economiei Ştefan Radu Oprea, primarul Ionuţ Pucheanu şi europarlamentarul gălăţean Dan Nica.
Noua fabrică trebuia să fie construită în Zona Liberă Galaţi, pe o suprafaţă de circa 60 de hectare, urmând să genereze aproximativ 8.000 de locuri de muncă.
Nu este clar la acest moment de ce a picat investiţia de la Galaţi, iar reprezentanţii companiei şi autorităţile locale nu au răspuns la întrebările ZF până la realizarea acestui articol.
La finalul lunii septembrie 2023, Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, declara pentru ZF că formula ajutorului de stat pentru acestă investiţie era finalizată.
„Din păcate a durat mai mult decât ne-am fi închipuit sau decât ne-am fi dorit, atât noi, cât mai ales investitorul, care a fost ferm convins că lucrurile vor merge mai repede de atât. Suntem pe ultima sută de metri, o dată la o săptămână sau la două săptămâni când ajung la Bucureşti trec pe la guvern pentru a mă interesa de cum merg aceste lucruri“, a declarat Ionuţ Pucheanu în septembrie 2023.
Primarul Pucheanu spunea atunci că formula pentru ajutorul de stat era finalizată, dar guvernul trebuia să găsească sursa de finanţare pentru acest ajutor de stat. Una dintre variantele spre care se uitau autorităţile era Fondul de Modernizare.
„Formula e gata, acum trebuie să găsim forma sau sursa de creditare, de unde vor veni banii. Cel mai probabil, pe ultimele adendumuri făcute ghidului ce urmează a fi emis avem şanse fantastic de mari pentru a lua aceşti bani din Fondul de Modernizare de 18 miliarde de euro ce urmează a fi scos de Ministerul Energiei“.
Autorităţile din Galaţi recunoşteau anul tecut că procesul de atragere de investitori ţine şi de „partea de voinţă politică, acolo unde trebuie să se armonizeze destul de mulţi oameni, orgolii şi interese”. Însă primarul era convins că România va reuşi să atragă această investiţie.
„Eu cred că se va întâmpla, îmi pun speranţa că se va întâmpla. Am luptat mult prea mult pentru această investiţie ca să renunţ doar pentru că îmi spune cineva, un ministru mai trecător decât sunt eu pe funcţia pe care o am, că nu e de acord sau că nu vrea. Nu pot să iau nu ca răspuns, prin urmare mă voi lupta. (...) Vom vedea cine şi dacă într-adevăr mai sunt orgolii de învins, pentru că vorbim de orgolii, aşa cum am spus şi în primă fază. Avem toată susţinerea premierului Marcel Ciolacu din toate discuţiile pe care le-am avut şi nu a fost doar una în acest sens“, mai spunea Pucheanu anul trecut.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro