Pe pieţe de 50 mld. lei, ANRE a aplicat amenzi de 15 mil. lei. Multinaţionale, antreprenori, companii din clubul original al băieţilor deştepţi, trase delicat de mânecă de stat pentru manipularea pieţei energiei
Business-uri de miliarde sau sute de milioane de lei axate pe comerţul cu energie şi gazul natual au fost „delicat“ amendate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru manipulare sau tentativă de manipulare a pieţelor angro de energie şi gaz natural.
♦ Una dintre metodele prin care s-a manipulat comerţul angro cu energie sau gaze, cu impact pe preţ, sunt tranzacţiile de tip wash trade, adică o schemă prin care un grup vinde şi cumpără în acelaşi timp, creând în piaţă o activitate artificială.
Business-uri de miliarde sau sute de milioane de lei axate pe comerţul cu energie şi gazul natual au fost „delicat“ amendate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru manipulare sau tentativă de manipulare a pieţelor angro de energie şi gaz natural. În 2021, piaţa de furnizare de energie a avut o valoare de circa 29 mld. lei, iar cea de gaze de 20 mld. lei, multe companii bifând un an de vis după scumpirile de coşmar. Unele dintre ele chiar au pus umărul la aceste scumpiri, după cum arată datele ANRE.
„Începând cu anul 2018 şi până în prezent, ANRE a demarat şi/sau efectuat un număr de 68 investigaţii la participanţi la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale (producători, traderi şi furnizori de energie electrică şi gaze naturale, operator de transport şi sistem în sectorul energiei electrice), titulari de licenţă, care desfăşoară activităţi pe piaţa angro de energie.
Dintre acestea, la data prezentei (19 sept.), 49 investigaţii au fost finalizate“, a comunicat ANRE, la începutul acestei săptămâni. Instituţia menţionează că un accent prioritar s-a pus pe respectarea prevederilor prin care se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieţelor angro de energie şi gaze naturale.
„Pentru încălcarea prevederilor, ANRE a aplicat participanţilor la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale investigaţi sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 14,9 milioane de lei“, a mai precizat instituţia.
Din această sumă, pentru sectorul energiei electrice s-au dat amenzi de 12,9 milioane de lei, restul fiind pentru sectorul gazelor naturale. Companiile au fost amendate pentru tranzacţii de tip wash trade. Potrivit informaţiilor disponibile, acest tip de tranzacţii creează o cerere artificială, cu impact direct pe preţ, în contextul în care de multe ori vânzătorul şi cumpărătorul sunt una şi aceeaşi firmă. Metodele prin care au fost realizate aceste manipulări sunt diferite, dar toate aveau ca obiectiv crearea senzaţiei de cerere semnificativă în piaţă, lucru care normal că a dus la inflamarea preţurilor. De doi ani de zile, România se confruntă scumpiri fără precedent la energie şi gaz natural, din februarie, anul acesta, războiul din Ucraina turnând şi mai mult gaz pe foc.
Printre firmele care au primit amenzi de la ANRE, modice raportate la cifra de afaceri, se numără MET Energy România, E.ON Energie România, Nova Power & Gas sau Premier Energy. Niciuna dintre companiile menţionate nu a răspuns solicitării ZF de a comenta primirea acestor amenzi.
Spre exemplu, MET Energy România a primit o amendă de 0,4 milioane de lei în contextul în care compania a terminat anul trecut cu un business de aproape 2,5 miliarde de lei şi un profit net de 97 de milioane de lei, faţă de pierderi de
82,5 milioane de lei în 2020. Compania este parte a grupului elveţian MET, CEO-ul grupului MET fiind Benjamin Lakatos. Tot el este şi cel mai important acţionar, potrivit datelor MET. Lakatos şi-a început cariera la MOL, compania petrolieră a statului maghiar, având un rol-cheie în dezvoltarea pieţei de gaze naturale din Ungaria. Reprezentanţii MET nu au răspuns până la închiderea ediţiei.
Nova Power & Gas, companie deţinută de omul de afaceri Teofil Mureşan, a ajuns anul trecut la un business de 581 milioane de lei faţă de 298 de milioane de lei din 2020. Compania a primit şi ea o amendă pentru manipularea sau tentiva de manipulare a pieţei de energie, dar nu a răspuns solicitării ZF. Nemţii de la E.ON sunt şi ei pe lista companiilor amendate, atât pe zona de energie cât şi pe cea de gaze. „Deciziile şi procesele verbale emise de ANRE au fost contestate de compania noastră în instanţe, conform procedurilor legale aplicabile, aceste dosare aflându-se în diferite etape de soluţionare. E.ON respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare în toate activităţile pe care le desfăşoară în România, care se bazează pe transparenţă, nediscriminare şi echitate“, au precizat reprezentanţii E.ON România.
Ciprioţii de la Premier Energy nu au dorit să comenteze pe tema amenzii primite de la ANRE. Printre companiile amendate se află şi EFT Furnizare, un business de 806 milioane de lei, membru al clubului iniţial al băieţilor deştepţi din energie, legaţi direct la curentul ieftin de la Hidroelectrica.
La finalul anului 2021 erau înregistrate 173 de companii active în furnizarea de energie electrică, cu un business cumulat de circa 28 mld. lei (aproape 6 mld. euro). Deşi afacerile au crescut cu 32% faţă de anul 2020, principalul factor fiind scumpirea energiei, la nivelul pieţei s-au înregistrat pierderi de 1,1 mld. lei, în timp ce profiturile nete strânse de jucătorii de profil au ajuns la 492 mil. lei, arată datele transmise de ONRC. Pe zona de furnizare a gazului natural, anul trecut companiile din sector au avut un business cumulat de 20,3 miliarde de lei, faţă de cele 13 miliarde de lei din 2020. Profiturile nete colectate de firmele din domeniu s-au ridicat la 587 de milioane de lei, în timp ce pierderile au fost de 153 de milioane de lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro