Plagiatul lui Florin Roman a lăsat Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării fără ministru. Care este profilul ideal pentru noul ministru?

Autor: Ramona Cornea Postat la 09 ianuarie 2022 76 afişări

Florin Roman şi-a dat demisia din funcţia de ministru al cercetării şi digitalizării la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, după ce o anchetă a jurnaliştilor Libertatea a dezvăluit că acesta a minţit în CV în legătură cu studiile sale şi a şi plagiat lucrarea de masterat.

Plagiatul lui Florin Roman a lăsat Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării fără ministru. Care este profilul ideal pentru noul ministru?

♦ Norica Nichita, cercetător, Institutul de Biochimie al Academiei Române: „Candidatul trebuie să fie o personalitate credibilă pentru mediul academic. Nominalizarea anterioară a fost pur şi simplu o ruşine, făcută într-un dispreţ total faţă de importanţa poziţiei şi a sectorului pe care-l reprezintă“ ♦ Marian-Gabriel Hâncean, cercetător, cadru didactic universitar, Facultatea de Sociologie si Asistenţă Socială: „Într-o lume ideală, persoana care ar trebui să ocupe această poziţie are experienţă în activitatea de cercetare ştiinţifică, dovedită prin publicaţii în jurnale ştiinţifice internaţionale de top, a participat în proiecte de cercetare internaţionale inclusiv în calitate de director.“

Florin Roman şi-a dat demisia din funcţia de ministru al cercetării şi digitalizării la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, după ce o anchetă a jurnaliştilor Libertatea a dezvăluit că acesta a minţit în CV în legătură cu studiile sale şi a şi plagiat lucrarea de masterat. Ajuns ministru al digitalizării, Florin Roman a declarat că faptul că n-are nicio legătură cu domeniul este un avantaj şi astfel nu poate fi acuzat că are interese legate de afaceri în acest sector.

Cercetătorii, cei care fac parte din comunitatea celor pe care i-ar reprezenta viitorul ministru, spun contrariul: candi­datul ideal ar trebui să cunoască foarte bine sistemul de cercetare-dezvoltare şi să aibă o experienţă îndelungată în acest sector.

„Candidatul (pentru rolul de ministru al cercetării, inovării şi digitalizării – n.red.) trebuie să fie o personalitate credibilă pentru mediul academic, o comunitate în general pretenţioasă. Trebuie să transmită încredere că poate gestiona un portofoliu foarte complicat. Nominalizarea anterioară a fost pur şi simplu o ruşine, făcută într-un dispreţ total faţă de importanţa poziţiei şi a sectorului pe care-l reprezintă“, a spus pentru ZF Norica Nichita, cercetător, director adjunct al Institutului de Biochimie al Academiei Române, membru CNCS  (Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice).

Mai mult, Norica Nichita spune că un candidat ideal pentru poziţia de ministru al  cercetării, inovării şi digita­lizării ar trebui să cunoască foarte bine sistemul de cercetare-dezvoltare, ideal, să provină din interiorul său, precum şi poli­ticile în cercetare ale Comisiei Europene.

În plus, adaugă ea,  ar trebui să aibă „experienţă de management în dezvoltarea şi gestionarea proiectelor de cercetare, în elaborare de politici de cercetare, în coordonarea de departamente/institute de cercetare.“ De aceeaşi părere este şi Marian-Gabriel Hâncean, cercetător şi cadru didactic universitar în cadrul Facultăţii de Sociologie si Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti.

„Într-o lume ideală, persoana care ar trebui să ocupe această poziţie are experienţă în activitatea de cercetare ştiinţifică, dovedită prin publicaţii în jurnale ştiinţifice internaţionale de top, a participat în proiecte de cercetare internaţionale inclusiv în calitate de director, are experienţă în elaborarea de politici publice, are cunoştinte cu privire la sursele de finanţare pe care guvernul României le poate atrage pentru dezvoltarea sistemului de cercetare - inovare şi pentru digitalizare, are experienţă în administraţia publică centrală şi/sau în administraţia universitară din România (sau străinătate), are un curriculum vitae disponibil spre consultare publică“, a spus Marian-Gabriel Hâncean.

În ceea ce priveşte principalele competenţe necesare în cazul ministrului ce va reprezenta cercetătorii români, Hâncean crede că ar trebui să ştie să gestioneze resurse în proiecte de cercetare, să atragă resurse financiare din străinătate pentru sistemul de cercetare naţional, să ştie să negocieze la nivelul Comisiei Europene o creştere a sumelor pe care UE le pune la dispoziţie cercetătorilor din România pentru proiecte de cercetare.

„Ştie cel puţin limba engleză (dovedit prin acreditare), are competenţe de utilizare PC şi este membru în asociaţii profesionale de cercetare internaţionale, are o carieră de cel puţin 15 ani în cercetare ştiinţifică/predare sau/şi experienţă în consultanţă în proiecte de cercetare ştiinţifică la nivelul Comisiei Europene“, completează Marian-Gabriel Hâncean.

Dacă am face o comparaţie cu o companie privată care activează în cercetare şi digitalizare, CEO-ul ideal, în cazul nostru un ministru, ar trebui să aibă competenţe legate de inovaţiile digitale, să susţină şi să implementeze utilizarea tehnologiei şi a practicilor digitale, crede Sorina Faier, managing partner al companiei Elite Searchers.

„Responsabilitatea principală a lui este de a transforma afacerile tradiţionale în afaceri digitale, stimulând astfel creşterea şi performanţa companiei.

Mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

„Această transformare se realizează utilizând instrumente, platforme, tehnologii şi procese digitale. Astfel, CEO-ul trebuie să deţină, în primul rând, competenţe legate de inovaţiile digitale şi să fie un agent de schimbare în întreaga organizaţie, să susţină şi să implementeze utilizarea tehnologiei şi a practicilor digitale pe toate palierele din companie“, a explicat ea pentru ZF.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a fost fondat la finalul lunii decembrie a anului 2020. Primul ministru al cercetării şi digitalizării a fost Ciprian Teleman, venit din partea alianţei USR-Plus.

 

Care sunt principalele competenţe, abilităţi şi experienţe ale candidatului ideal pentru portofoliul de ministru al cercetării, inovării şi digitalizării:

♦ Personalitate credibilă pentru mediul academic;

♦ Experienţă în activitatea de cercetare ştiinţifică, dovedită prin publicaţii în jurnale ştiinţifice internaţionale de top;

♦ A participat în proiecte de cercetare internaţionale inclusiv în calitate de director

♦ Are experienţă în elaborarea de politici publice;

♦ Are cunoştinte cu privire la sursele de finanţare pe care guvernul României le poate atrage pentru dezvoltarea sistemului de cercetare - inovare şi pentru digitalizare;

♦ Are experienţă în administraţia publică centrală şi/sau în administraţia universitară din România (sau străinătate);

♦ Are un curriculum vitae disponibil spre consultare publică;

♦ Ştie cel puţin limba engleză (dovedit prin acreditare);

♦ Are competenţe de utilizare PC;

♦ Este membru în asociaţii profesionale de cercetare internaţionale;

♦ Are o carieră de cel puţin 15 ani în cercetare ştiinţifică/predare sau/şi experienţă în consultanţă în proiecte de cercetare ştiinţifică la nivelul Comisiei Europene.

 

 

Norica Nichita, cercetător, director adjunct al Institutului de Biochimie al Academiei Române

Candidatul (pentru rolul de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării – n.red.) trebuie să fie o personalitate credibilă pentru mediul academic, o comunitate în general pretenţioasă. Trebuie să transmită încredere că poate gestiona un portofoliu foarte complicat.

 

Marian-Gabriel Hâncean, cercetător şi profesor universitar în cadrul Facultăţii de Sociologie si Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti

Candidatul ideal trebuie să ştie cel puţin limba engleză (dovedit prin acreditare), are competenţe de utilizare PC şi este membru în asociaţii profesionale de cercetare internaţionale, are o carieră de cel puţin 15 ani în cercetare ştiinţifică/predare sau/şi experienţă în consultanţă în proiecte de cercetare ştiinţifică la nivelul Comisiei Europene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
roman,
ministru,
cercetare,
plagiat,
ideal,
minister

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.