PLANORUL DISPĂRUT de la Ghimbav: Operaţiunile de căutare au fost reluate. Peste 850 de persoane şi cinci elicopetere participă la căutare

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 08 august 2015 111 afişări

Operaţiunile de căutare a planorului care a decolat joi de la Ghimbav şi nu a mai revenit la bază, sistate pe timpul nopţii, au fost reluate sâmbătă dimineaţă, echipelor care participă la acţiune alăturându-li-se forţe de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi Bacău. La operaţiunile de căutare participă peste 850 de forţe de ordine şi voluntari, precum şi cinci elicoptere.

UPDATE 10:35 - Peste 850 de persoane şi cinci elicopetere participă la căutare

Peste 850 de forţe de ordine şi voluntari participă la operaţiunile de căutare a planorului care a decolat, joi, de la Ghimbav şi nu a mai revenit la bază, la căutări luând parte cinci elicoptere, dar şi aparate de zbor aparţinând Aeroclubului României, potrivit unui comunicat al MAI.

La operaţiunile de căutare, care se desfăşoară astăzi în judeţele Braşov, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa, participă pompieri, jandarmi, poliţişti, militari, salvamontişti, pădurari şi voluntari.

"În urma analizelor care au avut loc la finalul primei zile de căutări, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca un număr de 210 pompieri din ISU Dolj, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Vrancea, Alba, Mureş, Călăraşi şi din Unitatea Ciolpani, să se alăture forţelor mobilizate deja pentru această operaţiune complexă de căutare. Aceste forţe suplimentare au intrat în dispozitiv în această dimineaţă având la dispoziţie opt autocamioane şi patru şenilate (trei în Braşov şi una în Prahova)", se precizează într-un comunicat al MAI.

Totodată, în judeţul Braşov a fost amplasat un punct de comandă mobil coordonat de prim-adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care va conduce din teren operaţiunile de căutare de la sol.

"Componenta aeriană a misiunilor de astăzi este asigurată de două elicoptere ale MAI şi patru ale MApN, acestora urmând să li se alăture aparate de zbor aparţinând Aeroclubului României. Primele zboruri de căutare au început în jurul orei 6.30, fiind vizată, în primă fază, zona Bran, Sinaia, Predeal", se menţionează în comunicatul MAI.

În prima zi a căutărilor s-a acţionat cu un număr de peste 650 de forţe şi 99 de vehicule şi aeronave aparţinând MAI, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanţa, Ocoalelor Silvice şi unor diverse organizaţii.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 7.00, au fost reluate căutările planorului care a dispărut, joi, după ce a fost lansat de pe aerodromul din Ghimbav, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, care participă la acţiunile de căutare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform sursei citate, forţe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău au venit în sprijinul celor care participă la operaţiunea de căutare a planorului în zonele muntoase din mai multe judeţe.

Operaţiunile de căutare a planorului dispărut fuseseră sistate vineri seară, din cauză că zona unde aveau loc este una dificilă şi de risc, inclusiv pentru salvatori, declara secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care adăuga că exista chiar riscul să ajungă la planor, dar să nu-l depisteze planorul chiar dacă ajungeau la el.

Joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Din datele obţinute a reieşit că pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, ”mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul, potrivit MAI.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu joi, pe rolul acestei unităţi constituindu-se un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Parchetul Curţii de Apel Braşov, din primele verificări a reieşit că ”pilotul a închiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personală, iar în temeiul acestei relaţii contractuale” a fost dus cu un avion în Masivul Postăvarul, de unde a decolat.

”Procurorii braşoveni solicită ajutorul opiniei publice cu orice informaţie care poate duce la identificarea planorului, viaţa pilotului depinzând de trecerea timpului“, se mai arăta în comunicatul citat.

De asemenea, MAI anunţa, vineri după-amiază, că peste 650 de persoane şi 99 de vehicule şi aeronave participă la căutarea planorului.

”Alături de elicopterele MAI şi MApN la această operaţiune participă patru avioane aparţinând Aeroclubului României şi un elicopter aparţinând unei firme private. Pentru acoperirea eficientă a perimetrului de căutare fiecare aeronavă desfăşoară misiuni în zone prestabilite. Alături de forţele Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale sunt implicate resurse de la Salvamont, Ocolul Silvic şi Transsylvania Offroad Club”, mai arată MAI.

La rândul lor, reprezentanţii ROMATSA au anunţat că pilotul planorului a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.

De asemenea, sursa citată menţiona că, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru zborul în această clasă de spaţiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obţine informaţii la cerere.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PLANOR,
CAUTĂRI,
ghimbav
/actualitate/planorul-disparut-de-la-ghimbav-operatiunile-de-cautare-au-fost-reluate-peste-850-de-persoane-si-cinci-elicopetere-participa-la-cautare-14668736
14668736
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.