Plecaţi în vacanţă? Care este suma potrivită pentru bacşiş în restaurantele lumii şi unde este considerat acest obicei o insultă
Cei mai mulţi dintre români oferă bacşiş atunci când călătoresc dar aproape jumătate dintre respondenţi (48%) au avut nedumeriri în ceea ce priveşte suma potrivită, arată un studiu realizat de motorul de căutare momondo.
Cei mai mulţi români (39%) sunt de părere că 9-10% din valoarea notei reprezintă un bacşiş bun în restaurantele de acasă, dar cei mai mulţi americani consideră că 19-20% din preţul final ar trebui adăugat pentru calitatea serviciilor, iar 33% dintre canadieni obişnuiesc să lase 15-16% în plus în restaurante.
Chiar dacă nu şi-ar dori să fie consideraţi prea zgârciţi sau prea aroganţi, în funcţie de suma lăsată în plus, 57% dintre români au declarat că nu şi-ar dori ca bacşişul să fie inclus automat în nota de plată într-un restaurant.
În ţări ca Japonia sau China pur şi simplu nu se practică această formă de recompensare, iar de multe ori este privită ca o insultă. În celelalte ţări asiatice (în special în locurile mai turistice) obiceiurile vestice s-au instalat treptat. În multe dintre restaurante apare o taxă de serviciu de până la 10%, dar nu întotdeauna banii ajung la persoana care serveşte. Prin urmare este recomandată o rotunjire a notei în numerar, pentru a mulţumi pentru serviciile de calitate.