Pleci în vacanţă cu maşina unui prieten? Iată ce trebuie să ştii când ieşi din ţară
Şoferii care vor să plece în vacanţă cu maşina personală sau cu cea a unui prieten trebuie să ştie câteva lucruri importante. Poliţia de Frontieră face câteva precizări de care trebuie să ţină cont.
Şoferii care pleacă în vacanţă cu maşina proprie trebuie să aibă la ei, în original, nu doar actul de identitate şi permisul de conducere, ci şi certificatul de înmatriculare valabil al acestuia şi Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA.
Potrivit informaţiile prezentate de Poliţia de Frontieră, dacă maşina e pe numele altcuiva, nu e necesară o procură din partea proprietarului - cel puţin nu atunci când se călătoreşte în spaţiul statelor membre ale Uniunii Europene.
Instituţiile abilitate să vă solicite aceste documente sunt cele cu atribuţii de control la trecerea frontierei, precum şi cele cu atribuţii privind respectarea regimului circulaţiei rutiere.
Este posibilă prezentarea la controlul de frontieră a copiilor după documentele necesare pentru circulaţia vehiculelor?
La controlul de frontieră este verificată valabilitatea documentelor, fapt pentru care cartea de identitatea/paşaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al autoturismului, Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA şi documentul care atestă efectuarea inspecţiei tehnice periodice trebuie prezentate în original.
Este posibilă trecerea frontierei cu un vehicul care circulă cu numere de înmatriculare provizorii?
Vehiculele pot circula cu numere provizorii până la înmatriculare, pe baza unei autorizaţii speciale eliberate de autoritatea competentă. Trecerea frontierei cu un autovehicul cu numere de circulaţie provizorii nu este posibilă, nefiind îndeplinită condiţia privind deţinerea unui certificat valabil care să dovedească înmatricularea vehiculului, conform Convenţiei asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968.
Este necesară prezentarea unei procuri legalizate pentru a fi permisă trecerea frontierei cu un autoturism înmatriculat pe numele altei persoane?
La controlul de frontieră, nu este necesar să prezentaţi documente cu privire modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc).
În cazul în care circulaţi în interiorul Uniunii Europene, autorităţile cu drept de control din statele pe care le tranzitaţi pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deţinere a autovehiculului pe care-l conduceţi, fără însă a vă refuza intrarea sau interzice circulaţia pe teritoriul statelor respective.
Cititi mai multe pe www.realitatea.net
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro