Tot mai bine-i la putere

Postat la 01 martie 2010 15 afişări

Reasezarile de pe scena politica au fost citite in avantajul Guvernului, care se poate baza in Parlament pe sustinerea unui grup de independenti, tot mai numeros de la o zi la alta.

Social-democratii au fost de departe cei mai afectati de intarirea grupului independentilor, dupa ce au pierdut in cateva zile personaje destul de importante din trecutul si prezentul partidului, ca Serban Mihailescu, Culita Tarata si Cristian Diaconescu si Marian Sarbu.

Amploarea capatata de migratia politica dupa congresul PSD (cinci demisii in primele patru zile) a readus in discutie zvonurile privind constituirea unei mega-formatiuni pro-prezidentiale, zvonuri vechi deja de trei ani, inca de la desprinderea din PNL a aripii conduse de Theodor Stolojan. Strategia a fost, s-a spus, suspendata in 2008 din cauza aliantei de guvernare din PD-L si PSD, dar dupa castigarea celui de-al doilea mandat de catre presedintele Traian Basescu, ea are cale libera pentru a fi pusa in practica.

Desi PNL si PSD nu au deloc motive sa aprecieze noile evolutii, logica politica valideaza aparitia unui al treilea aliat la guvernare care sa asigure o majoritate confortabila Guvernului, nevoit inca sa cantareasca acum cu atentie orice initiativa legislativa susceptibila de a crea animozitati in randul opozitiei. Daca insa grupul independentilor se va constitui si in nucleul unui nou partid, aliat al Guvernului, asa dupa cum s-a vorbit imediat dupa demisia lui Diaconescu din PSD, ecuatia guvernamentala ar trebui rediscutata si s-ar putea ajunge la incheierea unui nou protocol, la care nu e foarte sigur ca reprezentantii UDMR ar mai adera atat de usor, dat fiind ca ar putea fi nevoit sa cedeze din parghiile detinute in prezent.



Dar refacerea ecuatiei depinde, desigur, de numarul si de calitatea celor pe care perspectiva a doi ani de opozitie ii indeam¬na sa treaca dinspre PNL si PSD spre zona favorabila puterii - evident, nu fara a beneficia de o serie de avantaje.


Pe scurt

  • REPUBLICA MOLDOVA
    Incepem cu juniorul. Oleg Voronin, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va fi cercetat penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Oleg Voronin a fost audiat deja la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei in legatura cu tranzactiile realizate de pe contul personal in ultimii doi ani. Centrul investigheaza perioada 2008-2009, in care Oleg Voronin a achitat, prin intermediul cardului personal, aproape 70 mil. lei moldovenesti (4 mil. euro) pentru diferite marfuri si servicii in afara teritoriului Republicii Moldova. Voronin junior a mentionat in declaratia de venit doar patru milioane de lei, iar institutia mentionata a deschis o investigatie in acest sens. Fiul lui Vladimir Voronin este unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Republica Moldova, iar afacerile sale sunt permanent in atentia presei de la Chisinau.

  • UCRAINA
    Nealiniati cu NATO. In discursul sau de investitura sustinut in fata parlamentului ucrainean, noul presedinte Viktor Ianukovici a declarat ca tara sa ar trebui sa fie un "stat european nealiniat". Acest principiu al lui Ianukovici, considerat un apropiat al Moscovei, contrasteaza cu cel al predecesorului sau, Viktor Iuscenko, care pleda in favoarea unei aderari a Ucrainei la NATO. Ianukovici, in varsta de 59 de ani, a castigat pentru a doua oara presedintia Ucrainei, insa la precedentul scrutin, in 2004, victoria sa a fost anulata pentru fraude, la presiunile unei revolte populare prooccidentale, ramasa in istorie sub numele de "revolutia portocalie". Si de aceasta data, adversarul lui Ianukovici, premierul Iulia Timosenko, a sustinut ca la votul din 7 februarie au avut loc fraude masive, insa justitia nu i-a dat dreptate.

  • TURCIA
    Statul major complotist. Sapte militari de rang inalt, dintre care doi in serviciul activ, au fost inculpati de un tribunal din Istanbul pentru conspiratie impotriva guvernului islamic-conservator turc. Printre ofiterii inculpati pentru apartenenta la o organizatie clandestina avand ca obiectiv inlaturarea guvernului figureaza doi amirali. O razie fara precedent a fost lansata pe intreg teritoriul Turciei impotriva a 49 de personalitati militare, acuzate ca au complotat in 2003 pentru a rasturna Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit din randurile miscarii islamiste), aflat la putere din 2002. Fostul comandant al fortelor aeriene, generalul Ibrahim Firtina, si amiralul Ozden Ornek, fost comandant al marinei, au fost si ei arestati. Arestarea militarilor, intr-o tara unde armata se considera garantul regimului laic, a intensificat tensiunile intre partizanii guvernului si opozitia laica.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/tot-mai-bine-i-la-putere-5637561
5637561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.