Polonia se simte vulnerabilă: Oficialii se tem că atacurile Rusiei ar putea lovi dincolo de graniţa cu Ucraina
Polonia se simte ameninţată de agresivitatea în creştere a Rusiei, deoarece numărul refugiaţilor care vin în ţară urcă substanţial iar conflictul militar se apropie periculos de mult de graniţă.
Ca prim răspuns la una dintre cele mai mari crize din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, peste 1,7 milioane de ucraineni au ales să fugă în Polonia, potrivit ultimelor cifre ale ONU, relatează BCC News.
Unii refugiaţi merg mai departe, spre Occident, dar majoritatea aleg să rămână în Polonia datorită legăturilor culturale, lingvistice sau de familie. Drept urmare, cifrele populaţiei au crescut cu 15% în capitala poloneză Varşovia în ultimele două săptămâni.
În ceea ce priveşte securitatea statală, nivelul de îngrijorare a crescut semnificativ în ultima perioadă. În weekend, Rusia a bombardat o bază militară ucraineană din Yavoriv, la doar 16 km (10 mile) de graniţa cu Polonia.
Polonia a avertizat Occidentul ani de zile că Rusia plănuieşte să răstoarne echilibrul de putere din Europa în favoarea ei. Liderii polonezi de la acea vreme au fost catalogaţi drept „alarmişti”, însă prezentul a ajuns să le certifice temerile timpurii.
Luni, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că soldaţii ucraineni au nevoie şi merită sprijinul occidental.
Lupta lor nu este numai în numele propriei lor libertăţi, a insistat el, ci şi în numele libertăţii vecinilor lor din Europa de Est.
El a descris, de asemenea, atacul preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina ca fiind o parte calculată dintr-un plan geopolitic bine stabilit.
Legătura vitală a Poloniei cu Occidentul
Polonia reprezintă în prezent un pivot esenţial în flancul estic al NATO, fiind cea mai puternică parte a lanţului care leagă acum Occidentul de Ucraina.
Majoritatea convoaielor cu armament trimise de Occident pentru a ajuta armata ucraineană trebuie să călătorească prin Polonia. Sâmbătă, Moscova a declarat că aceste convoaie reprezintă „ţinte militare legitime” în interiorul Ucrainei.
Dar este oare posibil ca Rusia să atace Polonia - membră a Uniunii Europene - şi, mai semnificativ în acest caz, a Alianţei Nord Atlantice?
Tratatul Nord Atlantic spune că un atac împotriva unui aliant va fi privit ca un atac împotriva tuturor.
Conform tratatului, asta ar însemna începutul unei confruntări între două puteri nucleare globale - Rusia şi SUA - ceva ce atât Occidentul, cât şi Moscova încearcă să evite.
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a declarat că Polonia nu intră în panică dar, într-un mod firesc, oamenii au început să pună întrebări - mai ales după atacurile Rusiei de la graniţă şi speculaţiile NATO despre un posibil atac cu arme chimice în Ucraina.
Trzaskowski a declarat că unul dintre obiectivele lui Putin este slăbirea progresivă a Occidentului.
„Putin este bucuros să folosească ştiri false, campanii de dezinformare sau criza refugiaţilor pentru destabilizarea Occidentului”, a argumentat Trzaskowski, avertizând că, „dacă numărul de refugiaţi continuă să crească, sistemul din Polonia se va prăbuşi”.
El a cerut mai multă asistenţă internaţională - din partea Uniunii Europene şi a Naţiunilor Unite - în ceea ce priveşte ajutorul financiar şi adăpostirea refugiaţilor în alte ţări.
Bruxelles-ul spune că ucrainenii sunt bineveniţi în întregul bloc şi promite ajutor financiar Poloniei, chiar dacă oficialii se tem să menţioneze cifre exacte.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro