Polonia a tras lozul câştigător: Intel are undă verde să construiască o fabrică gigant de chip-uri de aproape 6 mld. euro, cea mai mare investiţie în Polonia din ultimele decenii, care va crea peste 2.000 de job-uri

Autor: Ştefan Stan Postat la 15 septembrie 2024 52 afişări

Polonia a tras lozul câştigător: Intel are undă verde să construiască o fabrică gigant de chip-uri de aproape 6 mld. euro, cea mai mare investiţie în Polonia din ultimele decenii, care va crea peste 2.000 de job-uri

Planificarea unei noi fabrici Intel în Polonia a făcut un pas înainte după ce Comisia Europeană a dat undă verde guvernului polonez să acorde ajutor de stat pentru proiect, scrie FT. 

„Comisia Europeană a informat Polonia că a dat undă verde notificării ajutorului de stat pentru Intel”, a anunţat vineri ministrul afacerilor digitale, Krzysztof Gawkowski, în cadrul unei conferinţe de presă. El a precizat că valoarea ajutorului va fi de peste 7,4 miliarde de zloţi (1,7 miliarde de euro) între 2024 şi 2026.

Gawkowski a adăugat că costul total al proiectului Intel este de peste 25 de miliarde de zloţi, descriindu-l drept „cea mai mare investiţie din Polonia din ultimele decenii”, informează postul de televiziune TVN.

Fabrica, care va fi situată în apropierea oraşului Wrocław şi va asambla şi testa cipuri semiconductoare, va contribui la „garantarea unei mai bune dezvoltări economice şi a unei mai mari securităţi în Polonia”, a declarat ministrul. Se preconizează crearea a 2 000 de noi locuri de muncă.

Planurile pentru acest proiect au fost anunţate pentru prima dată în luna iunie a anului trecut, sub fostul guvern polonez Lege şi Justiţie (PiS). Cu puţin timp înainte de a părăsi funcţia în decembrie, guvernul PiS a aprobat un ajutor de stat de peste 7 miliarde de zloţi pentru producţia de cipuri semiconductoare.

Astfel de ajutoare de stat trebuie aprobate de UE, iar noul guvern de coaliţie care a înlocuit PiS a supravegheat acest proces în acest an.

„Astfel de procese în cadrul Comisiei Europene durează de obicei doi ani”, a declarat astăzi Gawkowski. „Am reuşit să scurtăm şi să accelerăm semnificativ acest proces. A [durat] doar opt luni”.

Ministrul adjunct pentru afaceri digitale, Dariusz Standerski, a adăugat că guvernul speră acum că un acord final poate fi semnat cu Intel până la sfârşitul acestui an, deschizând calea pentru începerea construcţiei fabricii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
intel

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.