Portretul robot al investitorului român: are între 35 şi 40 de ani şi dispune de 50.000 – 100.000 de euro pe care îi pot investi oricând
Investitorul român este în general tânăr, cu vârsta între 35 şi 40 de ani şi are un apetit investiţional peste media din regiune, cu o medie de depunere de circa 47.000 de euro, relevă un studiu Saxo Bank. Mai mult, investitorii români dispun de lichidităţi de aproximativ 50.000 – 100.000 de euro pe care îi pot investi oricând.
Saxo Bank a făcut un studiu pe un eşantion de 250 de clienţi reprezentativi din România, care au făcut cel puţin o tranzacţie în ultimele 180 de zile, pentru a analiza îndeaproape comportamentul şi obiceiurile de tranzacţionare. Studiul a fost realizat pe parcursul a 6 luni şi finalizat în primul trimestru 2016.
Saxo Bank consideră că românii au o înclinaţie către a diversifica investiţiile şi a investi pe pieţele de capital. „Mai mult, din interacţiunea directă cu clienţii, constatăm un apetit pentru antreprenoriat al clienţilor din România, la polul opus fiind cei care aleg metodele… tradiţionale, adică depozitul bancar sau chiar… salteaua drept practici valide, sigure de prezervare a capitalului”, spune Laurenţiu Nedelcu, Manager pentru Europa Centrală şi de Est, Saxo Bank.
Românii care investesc pe pieţele de capital – acţiuni, indici bursieri, FX, mărfuri etc. – au o situaţie stabilă din punct de vedere financiar. Averea investitorilor români e estimată (potrivit declaraţiilor proprii) într-un interval cuprins între 250.000 şi 500.000 de euro. Veniturile anuale ale românilor care investesc pe burse sunt de aproximativ 50.000 de euro, ceea ce înseamnă că mulţi dintre cei care câştigă peste 4.000 de euro net lunar în România se gândesc la investiţii.
Şi nu se gândesc doar pe baza salariului, cred specialiştii de la Saxo Bank: investitorii români dispun de lichidităţi de aproximativ 50.000 – 100.000 de euro pe care îi pot investi oricând, în funcţie de oportunităţi.
Investitorii din România caută un broker profesionist, de cele mai multe ori, cu ajutorul căruia să-şi plaseze investiţiile şi nu se limitează la piaţa locala sau cele regionale. Dimpotrivă, caută oportunităţi în mod constant, indiferent de aria geografică.
Situaţiile volatile sunt paradisul traderilor activi, pentru că pot folosi volatilitatea în avantajul lor. Pentru investitorii pe termen lung însă cu un apetit scăzut de risc, mulţi aleg să închidă poziţiile sau să facă hedging folosind CFD-uri sau opţiuni pentru a limita orice pierderi şi să aştepte trecerea „hopului” respectiv.
Studiul Saxo Bank arată că există o tendinţă a investitorului român de a fi mai conservator, de a nu se grăbi să iasă dintr-o poziţie, chiar dacă pe termen scurt preţul ajunge să scadă sub preţul de achiziţie, iar mulţi dintre cei care au fonduri adiţionale la dispoziţie aleg mai degrabă să facă double-down, adică să profite de scăderi pentru a cumpăra mai mult şi a-şi scădea astfel media preţului de intrare. Saxo Bank afirmă că aşa s-a întâmplat cu mulţi clienţi români în ianuarie, iar cei care au făcut asta au acum motive să fie satisfăcuţi, bineînţeles.
Potrivit cercetării Saxo, românii tranzacţionează aur, fie aur spot în pereche cu dolarul sau euro (XAUUSD, XAUEUR), fie sub formă de contracte futures sau ETF-uri. Însă nu mulţi văd în aur o investiţie de termen lung, ci mai degrabă îl folosesc în strategiile lor pe termen scurt, intraday chiar, ceea ce e lesne de înţeles dacă ne uităm graficele cu evoluţia de la sfârşitul anului trecut şi până acum. Aurul este momentan în trend pozitiv, peste media 50-day şi mult peste 200-day. Cu alte cuvinte, analiza Saxo arată că investitorul român tranzacţionează aur profesionist, alegând să-şi diversifice portofoliul în funcţie de oportunităţi.
Din punct de vedere strict al volumelor tranzacţionate, metalele preţioase, petrolul şi cupru sunt cele mai populare în rândul investitorilor români care tranzacţionează pe platformele Saxo Bank. Principalul motiv: volatilitatea mare a acestora în ultimul timp, ceea ce reprezintă un instrument propice pentru tranzacţii speculative. De cealaltă parte, există investitori instituţionali din România care tranzacţionează produse din sfera agro (grâu, porumb, soia, rapiţă etc.), pentru a face hedging faţă de activitatea lor exact în acelaşi domeniu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro