Povestea antreprenorului care a fondat una dintre cele mai cunoscute platforme pentru rezervarea călătoriilor, cu venituri anuale de miliarde de dolari

Autor: Andra Stroe Postat la 26 martie 2019 502 afişări

După ce, încă din adolescenţă, a dat dovadă de spirit antreprenorial şi a pornit pe cont propriu mici businessuri sezoniere, Richard Barton a ajuns să lucreze într-unul dintre giganţii industriei software. De aici nu a fost decât un pas până la fondarea mai multor companii de succes, dintre care cea mai cunoscută, Expedia, a ajuns în prezent la venituri anuale de peste 11 miliarde de dolari.

Povestea antreprenorului care a fondat una dintre cele mai cunoscute platforme pentru rezervarea călătoriilor, cu venituri anuale de miliarde de dolari

Richard Barton s-a născut pe 2 iunie 1967 în New Canaan, Connecticut, SUA, în familia lui Jim şi Betsy Barton. După ce a obţinut permisul de conducere, antreprenorul a pornit un mic business sezonier cu o maşină de îngheţată, în oraşul natal. Mai târziu, timp de doi ani, Barton a lucrat ca ajutor pentru un club local de golf, iar în timpul vacanţelor de vară din perioada facultăţii a vopsit case folosind propria echipă. Antreprenorul a urmat cursurile Universităţii Stanford, pe care a absolvit-o în 1989 cu o diplomă în inginerie.

După absolvire a lucrat pentru Alliance Consulting Group pe poziţia de consultant de strategie, iar în 1991 s-a angajat la Microsoft. După trei ani de activitate ca manager de produs în cadrul companiei, conducerea Microsoft a decis să lanseze un ghid de călătorie pe CD şi i-a permis lui Barton, care a venit cu ideea unei platforme online care să centralizeze toate ofertele, să se ocupe de realizarea produsului. A apărut astfel Expedia, lansată iniţial în octombrie 1996 ca divizie a Microsoft.

Până în 1999, Barton a ocupat poziţia de manager general al noii divizii, apoi, în următorii patru ani, a condus compania din funcţia de preşedinte, director şi CEO. Sub conducerea sa, Expedia s-a extins de la un număr iniţial de 50 de angajaţi la o echipă de peste 1.300 de persoane la nivel mondial deschizând, pe lângă un sediu propriu în Bellevue, Washington, şi alte birouri în Las Vegas, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Olanda. Barton a demisionat din funcţia de preşedinte şi CEO al Expedia pe 31 martie 2003, când compania se afla la un nivel maxim al câştigurilor, cu venituri brute de 5,3 miliarde de dolari pentru anul 2002. Printre motive s-a numărat dorinţa sa de a locui în Europa timp de un an. În acelaşi an, Expedia a fost achiziţionată de IAC/InterActiveCorp, în fruntea căreia Barton a fost ales ca director, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

În 2004 antreprenorul s-a întors în Seattle, unde a început să lucreze alături de Lloyd Frink, un fost angajat al Microsoft şi Expedia, pentru a pune bazele unei noi companii. Astfel, pe 8 februarie 2006 cei doi au lansat firma online de real estate Zillow, iar de atunci Barton ocupă poziţia de CEO al acesteia. El a fondat, de asemenea, motorul de căutare de locuri de muncă Glassdoor şi platforma online de fotografii de călătorie Trover, achiziţionată de Expedia în 2016. Face parte şi din consiliul director al Netflix, Avvo, RealSelf, Nextdoor şi Artsy.

În 2002, el a fost ales în Top 100 inovatori sub 35 de ani realizat de MIT Technology Review, fiind numit în acelaşi an de publicaţia BusinessWeek unul dintre cei mai buni manageri ai anului 2002. În aprilie 2014, Barton a fost desemnat unul dintre ambasadorii prezidenţiali pentru antreprenoriat global ai lui Barack Obama. Barton este căsătorit cu Sarah Marcus, medic obstetrician şi ginecolog, cu care are trei copii.

Anul trecut, compania Expedia a înregistrat o cifră de afaceri de 11,2 miliarde de dolari şi un număr de peste 21.000 de angajaţi, iar Zillow a avut în 2017 venituri de 1,1 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.