Povestea doctorului care s-a luptat cu cartelurile de droguri. “Am ajuns la porţile iadului. Este timpul să ne apărăm”
Filmul Cartel Land, ce a fost nominalizat la Oscar şi la Bafta la cel mai bun documentar, spune povestea lui Mireles, un doctor într-un oraş mic din vestul Mexicului, care s-a săturat de cartelurile ce terorizează comunitatea din oraşul său. Nu a vrut să accepte realitatea sau să emigreze în altă ţară, el a decis să-şi facă singur dreptate şi a pornit o organizaţie (Autodefensas) care să lupte cu cartelul local, Cavalerii Templieri, oricare ar fi consecinţele. “Am ajuns la porţile iadului. Este timpul să ne apărăm”, a declarant el în piaţa centrală a oraşului său natal, Tepalcatepec.
Mireles i-a permis lui Matthew Heineman, regizorul, acces nelimitat. Astfel documentarul începe cu imagini şocante : groapa unde au fost aruncaţi copii care erau legaţi de mini şi de picioare si aveau capetele sparte deoarece tatăl lor, un fermier, nu a putut să plătească taxa de protecţie săptămanala pe care o cere cartelul.
Vanzările de droguri în Statele Unite se ridică la suma de 30 de miliarde de dolari pe an, o piaţa pe care cartelurile mexicane o vor cu orice preţ.
Miereles a animat oamenii nu doar din oraşul său natal, ci şi din reşedinţele vecine din municipiu. Astfel s-au format consilii de cetăţeni şi Autodefensas au început să apară în mai multe localităţi.
Raidurile asupra laboratoarelor unde se produc drogurile si împuşcăturile pe stradă cu membrii ai cartelului sunt elemente ce se repetă în filmul Cartel Land. Echipa formată de Mireles, compusă din oameni obişnuiţi (tăietori de lemne, fermieri etc) au confiscat armele celor prinşi şi le folosesc cu îndemanare.
Mireles a captat atenţia presei mexicane şi a aparut pe copertile mai multor publicatii, iar în curand şi în alte localităţi au început să apară oameni care s-au săturat de violenţele cartelului. Poate David îl poate învinge din nou pe Goliath.
„Dr. Mireles este un tip grozav. S-a plimbat din oraş în oraş şi a vorbit cu oamenii , i-a convins că lucrurile nu trebuie să stea aşa . Că nu trebuie să accepte crimele, răpirile, că pot să-şi recupereze oraşul. Şi asta au făcut”, a declarat Javier Livas, avocatul lui Mireles.
Potrivit lui Livas, la început guvernul nu avea nicio problemă cu ceea ce făcea Mireles, însă au început să apară tot mai multe „Autodefensas” şi atunci guvernul şi-a dat seama că toată ţara ar putea fi curand plină de oamenii care-şi fac legea cu propriile maini. Ceea ce nu ar fi fost bine.
Preşedintele mexican, Enrique Pena Neto, l-a trimis pe Alfredo Castillo la Michoacan şi i-a cerut lui Mireles şi Autodefensas să se alăture unei organizaţii federale numite „Rural Defence Corps”. Mireles a refuzat, însă alţi membrii ai Autodefensas au făcut pacturi cu guvernul în timp ce Mireles era condamnat la pat datorită unor leziuni.
Mireles a fost arestat în iunie 2014 pentru posesie de arme de foc. Nu a putut fi eliberat pe cauţiune şi a fost mutat într-o închisoare la 1.000 de mile de oraşul natal. Între timp, mai multe grupuri de cetăţeni au început să se lupte între ele şi nu cu membrii cartelului. Cam ceea ce s-a întamplat cu paramilitarii în Columbia în anii 80-90.
„Mireles a demonstrat ce poate face un singur om. Este o insipiraţie pentru noi toti. Capitularea nu este singura soluţie”, încheie avocatul lui Mireles.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro