Povestea incredibilă a doi arhitecţi români, fraţi gemeni, care au participat la proiectul noului sediu Apple, care seamănă cu o navă spaţială şi care a costat 5 miliarde de euro. ”Ni s-a cerut să construim cea mai bună clădire de birouri din lume”
Stabiliţi în Londra, Maximilian şi Daniel Zielinski, fraţi gemeni, sunt printre cei mai cunoscuţi arhitecţi români peste hotare, fiind implicaţi în proiecte care au remodelat interacţiunea dintre om şi spaţiu, aşa cum este sediul Apple Park deschis anul trecut. După ce au imaginat propuneri pentru reorganizarea Parisului, acum cei doi se ocupă cu iniţiative care regândesc logica unor oraşe întregi din China sau cu dezvoltări ample în Arabia Saudită, dar menţin legătura cu tinerele generaţii de arhitecţi români, facilitând un transfer continuu de know-how.
„Faptul că am crescut într-o familie de arhitecţi şi pregătirea în vederea examenului de admitere au jucat un rol important la început de carieră. De acolo totul a urmat foarte firesc şi fiecare pas l-a asigurat cumva pe următorul“, spun Maximilian şi Daniel Zielinski, parteneri în cadrul Foster and Partners, birou de arhitectură a cărui inspiraţie a generat unele dintre cele mai spectaculoase proiecte la nivel global.
Reichstag-ul din Berlin, clădirea deschisă publicului care adăposteşte parlamentul Germaniei şi care surprinde prin domul de sticlă de pe acoperiş, sau „infamul“ Gherkin, emblema City-ului londonez, toate poartă semnătura Foster and Partners.
Cariera intrernaţională a celor doi fraţi a început însă de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Bucureşti.
„A fost o perioadă intensă în care ne-am descoperit definitiv plăcerea pentru arhitectură. La sfârşitul celui de-al doilea an de facultate, Dani a reuşit să aibă cele mai bune rezultate din an, beneficiind de bursa Dinu Patriciu (om de afaceri român, de profesie arhitect, cunoscut mai ales pentru dezvoltarea grupului Rompetrol şi care a decedat în 2014 - n.red.). Eu se întâmpla să fiu undeva pe aproape. Ca rezultat am avut ocazia de a pleca cu bursă în afara ţării, acolo unde ne doream, şi anume la Stuttgart, în Germania“, îşi aminteşte Maximilian Zielinski.
În familia Foster
După bursa de la Stuttgart, cei doi au început un stagiu de practică la Herzog&de Meuron în Basel, Elveţia, unul dintre cele mai prestigioase birouri de arhitectură din lume.
De semnătura Herzog&de Meuron se leagă proiecte precum Elbphilharmonie, din Hamburg, o clădire care arată ca secţiunea unui val şi care este una dintre cele mai avansate săli de concerte din lume din punct de vedere acustic.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro