Povestea miliardarului a cărui cea mai mare dorinţă a fost SĂ MOARĂ SĂRAC. El a fost pionierul ideii a-ţi dona averea în timpul vieţii, nu după ce mori
Harles „Chuck” Feeney, în vârstă de 89 de ani, este cel care a cofondat în 1960, alături de Robert Miller, lanţul de retail Duty Free Shoppers, prezent în aeroporturi.
De-a lungul anilor, el a adunat o avere de miliarde, deşi a ales să ducă un trai modest. Deşi a vândut ani la rând bunuri de lux turiştilor, apartamentul din San Francisco în care trăieşte are austeritatea unei camere de cămin studenţesc, scrie un reporter al Forbes International, care l-a vizitat în urmă cu câţiva ani, iar pereţii sunt împodobiţi nu cu tablouri scumpe, extravagante, ci cu imagini printate ale prietenilor şi familiei.
În calitate de filantrop, el a fost pionierul ideii de a dărui în timpil vieţii - cheltuind cea mai mare parte a averii tale pe acte majore de binefacere, în loc îţi laşi averea unei fundaţii după moarte. Filosofia sa se bazează pe ideea că este mai bine să oferi totul, să controlezi unde merg acei bani şi să vezi rezultatele cu ochii tăi.
În ultimele patru decenii, Feeney a donat peste 8 miliarde de dolari unor organizaţii caritabile, universităţi şi fundaţii din întreaga lume prin fundaţia sa, Atlantic Philanthropies. Şi a făcut acest lucru anonim. În timp ce mulţi filantropi bogaţi aduc o armată de jurnalişti pentru a-şi trâmbiţa faptele de binefacere, Feeney s-a străduit să păstreze secrete donaţiile sale.
Datorită acestui lucru, publicaţia internaţională Forbes l-a numit James Bond al filantropiei.
Acum însă, miliardarul nu mai are niciun ban, dar nici regrete, deoarece donaţiile sale au un impact major în domenii precum educaţie, sănătate sau apărarea drepturilor omului. Ultimii bani, 350 de milioane de dolari, i-a cheltuit pentru a construi un campus pentru universitatea Cornell. Pe 14 septembrie 2020, Chuck Feeney a semnat, împreună cu soţia sa, Helga, actele pentru închiderea fundaţiei Atlantic Philanthropies, după patru decenii de acte de binefacere constante.
Filosofia sa de filantropie „agresivă” i-a inspirat şi pe alţi miliardari să îi urmeze exemplul, printre aceştia numărându-se Bill Gates şi Warren Buffett, care au lansat în 2010 iniţiativa Giving Pledge, prin care îşi asumă să doneze cel puţin jumătate din avere în timpul vieţii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro