Poziţia externă a României slăbeşte: Deficitul comercial la bunuri a crescut cu 20%, până la 8,8 mld. euro la 5 luni din 2021, iar o corecţie este inevitabilă. România a exportat bunuri în valoare de 30 mld. euro în ianuarie-mai 2021 şi a importat bunuri de 38,8 mld. euro
Exporturile României au recuperat căderea din 2020 şi, la cinci luni în 2021, au ajuns la aproape 30 mld. euro, un nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă din 2019.
Exporturile României au recuperat căderea din 2020 şi, la cinci luni în 2021, au ajuns la aproape 30 mld. euro, un nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă din 2019.
Importurile, pe de altă parte, au crescut la aproape 39 mld. euro, cu 3 mld. euro mai mult decât exporturile din aceeaşi perioadă din 2019 şi cu 8 mld. euro mai mult decât în 2020. În consecinţă, deficitul comercial al României a ajuns la 8,8 mld. euro, cu 20% mai mare decât în primele cinci luni din 2020 şi cu aproape 35% mai mare decât în 2019.
Dezechilibrul care vine ca urmare a excesului de cerere creat prin relansarea consumului şi a creşterii veniturilor, fără majorarea producţiei interne, va trebui echilibrat şi întrebarea care se pune este pe ce filieră va veni corecţia.
„Corecţia care va veni în mod necesar va veni cel mai probabil prin cursul de schimb. Devalorizarea monedei naţionale duce la o accelerare a exporturilor şi o încetinire a importurilor“, este de părere Aurelian Dochia, analist economic şi profesor universitar de economie.
Deficitul comercial la bunuri este principalul motiv pentru care deficitul de cont curent (valuta care iese din ţară vs. valuta care intră în ţară) este în creştere.
Sondaj Știu
Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?
Dacă serviciile aduc un excedent comercial de 2,9 mld. euro (la patru luni din 2021, cele mai recente date ale Băncii Naţionale a României), balanţa comercială la bunuri, care, pe datele BNR, avea un minus de 7,2 mld. euro în aceeaşi perioadă, aduce contul curent al balanţei de plăţi pe minus.
Corecţiile pot fi dureroase, aminteşte Aurelian Dochia, care dă exemplul crizei din 2008-2009, când balanţa de plăţi a României înregistra un minus de două cifre ca pondere în PIB. În 2020, deficitul de cont curent a fost de circa 5% din PIB
„În 2010 aveam un deficit extern de peste 12% din PIB şi într-un an am ajuns la sub 5%. Evident că a fost o corecţie foarte dureroasă şi toţi cei care am trecut prin acele momente avem amintiri neplăcute de tăieri de salarii, creşterea ratelor, deprecierea leului. A fost un proces de ajustare dureros, dar aşa se întâmplă cu deficitele acestea, când ating un punct critic apare o corecţie.“
Mai multe detalii pe zfcorporate.ro
România a exportat bunuri de 29,9 miliarde euro în primele 5 luni din 2021 şi a importat de 38,7 miliarde euro. În ceea ce priveşte luna mai, exporturile au însumat 5,9 miliarde euro, cu 58,6% peste nivelul din mai 2020, iar importurile 7,73 miliarde euro, în creştere cu 54%, rezultând un deficit de 1,77 miliarde euro. Mai 2020 însă a fost una dintre lunile grele ale crizei, când economia era încă parţial închisă.
Pe grupe de produse, cea mai mare pondere în exporturile României este deţinută de maşini şi echipamente de transport (aproape jumătate din exporturi şi mai bine de o treime din importuri).
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro