Prăbuşirea elitei financiare a Chinei: Cum represiunile guvernamentale şi criza economică au rescris dramatic clasamentul miliardarilor chinezi

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 29 octombrie 2024 37 afişări

Prăbuşirea elitei financiare a Chinei: Cum represiunile guvernamentale şi criza economică au rescris dramatic clasamentul miliardarilor chinezi

Numărul miliardarilor chinezi a scăzut cu mai mult de o treime în ultimii trei ani, conform unei liste întocmite de grupul de cercetare Hurun. Scăderea se datorează represiunilor guvernamentale, încetinirii anumitor sectoare economice şi scăderii pieţelor de capital, scrie Financial Times.

După un vârf de 1.185 de miliardari atins în 2021, Hurun a raportat o reducere la 753 de miliardari, adică o scădere de 36%, cu mult peste devalorizarea de 10% a monedei renminbi faţă de dolar în aceeaşi perioadă. În ultimul an, numărul miliardarilor chinezi a scăzut cu 16%, în contextul în care renminbi-ul a pierdut doar 2,5% faţă de dolar.

Lista a cunoscut schimbări rapide, potrivit Hurun, antreprenori consacraţi, precum dezvoltatorii imobiliari, fiind înlocuiţi de nou-veniţi, printre care se numără Zhang Yiming, fondatorul ByteDance. La 41 de ani, Zhang, creatorul TikTok şi al versiunii sale chinezeşti, Douyin, a devenit cel mai bogat om din China, cu o avere de 49 de miliarde de dolari, în ciuda presiunilor din partea guvernului SUA asupra companiei sale.

Zhang a detronat liderul anterior, Zhong Shanshan, supranumit „regele apei îmbuteliate.” În vârstă de 70 de ani, Zhong s-a aflat în fruntea listei timp de trei ani, însă afacerea sa principală, Nongfu Spring, a suferit o scădere de 40% a valorii acţiunilor, după o serie de acuzaţii pe reţelele sociale privind afinităţile sale faţă de politica japoneză.

Lista include şi antreprenori din Hong Kong, Macao şi Taiwan. Rupert Hoogewerf, preşedintele Hurun Report, a menţionat că „lista s-a micşorat pentru al treilea an consecutiv, ceea ce este fără precedent, din cauza dificultăţilor economice şi a scăderii pieţei de capital din China.”

Estimările averilor din listă au fost realizate la sfârşitul lunii august şi nu iau în considerare creşterea acţiunilor din septembrie, când China a anunţat un pachet de stimulente economice.

Scăderea numărului de miliardari se suprapune cu prăbuşirea pieţei imobiliare chineze, care a afectat puternic vechii dezvoltatori imobiliari. În schimb, miliardarii din comerţul electronic au fost afectaţi de reglementările guvernamentale, dar au rezistat mai bine.

Pony Ma, fondatorul Tencent şi dezvoltatorul aplicaţiei WeChat, a ajuns pe locul trei, iar Colin Huang, fondatorul Pinduoduo şi Temu, pe locul patru. Chris Xu Yangtian, fondatorul Shein, s-a clasat pe locul 76, cu o avere de 7 miliarde de dolari.

„Noua generaţie de antreprenori din China este mult mai orientată internaţional decât predecesorii săi”, afirmă raportul Hurun. Jack Ma de la Alibaba, liderul listei din 2020, care a dispărut din atenţia publicului după anularea ofertei publice a companiei Alipay de către guvern, ocupă acum locul 10 în topul miliardarilor chinezi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.