Pregătiţi-vă! Cum vrea Fiscul să strângă 2 miliarde de euro de la populaţie
Gap-ul de TVA, diferenţa dintre TVA-ul pe care statul ar trebui să îl încaseze şi TVA-ul pe care îl încasează efectiv, ar putea să se reducă de la 7 miliarde de euro la 5 sau 5,5 miliarde de euro în următorii doi ani dacă Fiscul aplică măsurile corecte de digitalizare. În Polonia, gap-ul de TVA s-a înjumătăţit în trei ani, a spus Alin Negrescu, partener consultanţă fiscală în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG în România.
„Gap-ul de TVA ar putea să se reducă de la 7 miliarde de euro la 5 sau 5,5 miliarde de euro în următorii doi ani dacă Fiscul aplică măsurile corecte de digitalizare“, a mai spus Alin Negrescu.
„Un obiectiv declarat de ANAF este ca, începând de anul viitor, controalele fiscale să fie efectuate în mod electronic în procent de 90%, iar acest lucru ar putea conduce la o reducere a gap-ului de TVA.“ În calculul gap-ului de TVA sunt incluse mai multe criterii, cum sunt: fenomenul de evaziune fiscală şi fraudă, insolvenţele şi falimentele, aplicarea necorespunzătoare a scutirilor de TVA şi aplicarea necorespunzătoare a cotelor de TVA.
Există cinci niveluri ale digitalizării administraţiei fiscale, iar România se află abia pe locul doi. Polonia, prin măsuri de digitalizare şi reformă, a redus gap-ul de TVA la jumătate în doar trei ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro