Premieră. Orange România lansează o reţea construită din start cu tehnologia 5G (5G stand alone) în Delta Dunării, ca parte a unui proiect cu finanţare europeană

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 28 mai 2025 18 afişări

Orange, liderul pieţei locale de telecom, a anunţat lansarea în premieră a unei reţele construite din start cu tehnologia 5G (o reţea 5G stand alone), care funcţionează independent de reţeaua existentă 4G, în mai multe localităţi din Delta Dunării, ca parte a unui proiect cu finanţare europeană.

Premieră. Orange România lansează o reţea construită din start cu tehnologia 5G (5G stand alone) în Delta Dunării, ca parte a unui proiect cu finanţare europeană

Orange, liderul pieţei locale de telecom, a anunţat lansarea în premieră a unei reţele construite din start cu tehnologia 5G (o reţea 5G stand alone), care funcţionează independent de reţeaua existentă 4G, în mai multe localităţi din Delta Dunării, ca parte a unui proiect cu finanţare europeană.

“Tehnologia furnizată în premieră de Orange este 5G Standalone (5G SA), ceea ce înseamnă că funcţionează independent de reţeaua 4G preexistentă. Astfel, echipamentele radio 5G instalate în Deltă sunt conectate la reţeaua core 5G Orange din Bucureşti şi la un nod local de procesare a traficului, provenit de la utilizatorii din regiune. Pe lângă aceasta, există şi o infrastructură dedicată de servere Edge Cloud, care reduce distanţa dintre utilizator şi servicii, asigurând latenţă mică şi vitezele necesare pentru aplicabilitatea locală a proiectului 5G-CDD”, a anunţat Orange.
“Până în prezent, acoperirea 5G se extinde în 14 localităţi (Malcoci, Mineri, Beştepe, Crişan, Partizani, Gorgova, Dunavăţu de Jos, Mila 23, Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Periprava, C.A. Rosetti, Pătlăgeanca, Caraorman), urmând ca până la finalul proiectului să ajungă în celelalte localităţi (Ceatalchioi, Mahmudia, Sulina, Isaccea, Murighiol, Plauru, Tatanir, Letea, Nufăru)”, conform companiei.

“Reţeaua a fost construită prin proiectul 5G Connect Danube Delta (5G-CDD).
Finanţarea proiectului 5G-CDD a fost aprobată în 2024 de către Comisia Europeană şi presupune dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii 5G în 23 de localităţi din Delta Dunării, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii şi oportunităţile economice din acest areal. Introducerea tehnologiei nu ar fi fost posibilă fără finanţarea europeană primită, aceasta având un rol esenţial în creşterea bunăstării comunităţilor, combaterea izolării, îmbunătăţirea serviciilor publice pentru locuitori, dar şi pentru turişti şi promovarea dezvoltării durabile”, conform Orange.

„ Din momentul în care am hotărât să ne asumăm acest angajament de a fi primii care aduc internet de mare viteză în zonă, până la momentul obţinerii finanţării alături de parteneri şi până la pornirea reţelei am avut şi vom avea în continuare în vedere acelaşi obiectiv: creşterea oportunităţilor pentru locuitori. În următoarele etape vom activa noi site-uri, vom continua să îmbunătăţim infrastructura şi vom creşte acoperirea. Între timp, am început să lucrăm pe cele patru mari arii de intervenţie: am echipat primul cabinet medical din zonă cu tehnică pentru telemedicină şi am instruit personalul medical din Mila 23; am adus tehnologie smart la şcoala din aceeaşi localitate, pentru a-i ajuta pe copii să-şi dezvolte competenţele digitale; am montat camere care vor monitoriza mediul şi numărul de turişti; am început să stimulăm promovarea turismului lent prin susţinerea unor activităţi sportive. Cu siguranţă cea mai importantă aplicabilitate a tehnologiei 5G în zona umedă a Deltei este educaţia digitală, Orange construind în Deltă prima reţea 5G din ţară care asigură conectivitatea pentru şcoli şi elevi. Astfel, creştem şansele tinerilor din zonă şi nu mai vorbim de un upgrade tehnologic convenţional, ci de o reală reţea a educaţiei prin digitalizare, în parteneriat cu Fundaţia Orange”, a declarat Marius Maican, Technology Director la Orange România.

Proiectul este, totodată, o consolidare a angajamentului luat de Orange România pentru acoperirea teritoriului naţional cu tehnologia 5G/5G+. Până la finalul lui 2024, Orange realizase cea mai mare investiţie în spectrul 5G din România: aproximativ 265 milioane de euro. O reţea mai eficientă şi mai rapidă înseamnă şi noi conexiuni, oportunităţi şi comunităţi. Oamenii cu interese, valori şi pasiuni comune sunt mai aproape prin conectivitate. Aşa cum spune şi noua campanie Orange, „pasiunile trec la nivelul următor în cea mai rapidă reţea”.

“Şcoala din Mila 23 este un bun punct de pornire pentru digitalizarea procesului de învăţământ primar şi gimnazial din zonă, fiindcă elevii de aici au mai participat în trecut la cursuri organizate de către Fundaţia Orange prin hub-ul educaţional Orange Digital Center de la Centrul de Inovare Comunitară. Unii chiar au devenit interesaţi de domenii ale viitorului, cum ar fi robotica şi au ajuns să participe la programul SuperCoders. Şcoala gimnazială din Mila 23, comuna Crişan, a fost prima dotată cu router 5G, tablă smart, laptopuri, tablete şi ochelari VR pentru lecţii interactive. Toate acestea ajută atât la îmbunătăţirea competenţelor digitale ale copiilor din zonă, dar şi la îmbunătăţirea relaţiei dintre profesori şi elevi, prin interactivitate şi posibilitatea învăţământului de la distanţă”, conform Orange.

„Echipamentele testate în Mila 23 şi pe care urmează să le ducem şi în celelalte 17 localităţi vizate din Delta Dunării, adică tabletele, laptopurile, ochelarii VR şi tablele smart puse la dispoziţia profesorilor şi elevilor se integrează cu soluţii software dedicate predării interactive şi hibride – platforma Digitaliada (conţinut educaţional dezvoltat prin Fundaţia Orange) şi platforma de predare online VBoard, parte din Orange Fab. Iar ca aceste tehnologii să fie valorificate la maximum, profesorii vor beneficia şi de sesiuni de formare personalizate, atât online, cât şi faţă în faţă, axate pe utilizarea echipamentelor şi a aplicaţiilor digitale în activităţile de predare. Transformarea digitală a şcolilor nu va rămâne doar la nivelul dotărilor, ci o vom susţine prin consolidarea competenţelor digitale şi pedagogice ale cadrelor didactice de a crea un mediu de învăţare relevant şi captivant”, a spus Ovidiu Ana, Director Executiv al Fundaţiei Orange.

“Internetul de mare viteză prin 5G va permite acoperirea unei nevoi extrem de presante pentru locuitorii Deltei – telemedicina. Tot în Mila 23 a fost instalat primul punct de investigaţii medicale de la distanţă. Personalul medical local a fost instruit să folosească stetoscopul electronic şi un aparat EKG inteligent ce colectează date şi le transmite către un medic din reţeaua partenerilor de la Telios Care (start-up din Orange Fab). În multe dintre localităţi nu există medici de familie, ci doar asistente medicale, ceea ce înseamnă că un simplu consult de rutină este extrem de dificil. De aceea s-a ales implementarea unui concept de tip Point of Care (punct de ajutor medical inteligent). Totodată, reţetele eliberate de la distanţă de medici prin platforma celor de la Telios sunt valabile în toate farmaciile. Programul urmează să fie implementat în alte 10 cabinete medicale din cele 23 de localităţi.

Delta Dunării este considerată o zonă de interes major pentru economia locală. De aceea, proiectul îşi propune să încurajeze turismul lent. Pornirea reţelei în această perioadă nu este întâmplătoare, deoarece în weekendul 23-25 mai a avut loc şi prima ediţie a Maratonului Internaţional de Canoe Ivan Patzaichin, în cadrul căruia Orange România a fost partenerul principal. Maratonul a marcat neoficial şi deschiderea sezonului turistic, deci a fost momentul perfect pentru demonstrarea aplicabilităţii tehnologiei 5G. Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a dezvoltat aplicaţia de mobil Delta lui Ivan, care este o hartă interactivă a Deltei ce include conţinut educaţional, rute şi puncte de interes, funcţii de geo-fencing şi de raportare a evenimentelor periculoase.

Nu în ultimul rând, a fost momentul potrivit pentru testarea primelor camere de supraveghere 5G ce monitorizează fluxurile de turişti, fauna şi vegetaţia din Mila 23 prin tehnologie AI. În viitor, această soluţie va fi extinsă în mai multe puncte de interes turistic. Software-ul AI folosit este dezvoltat de un start-up din acceleratorul Orange Fab – Airis Vision – şi are implementată inclusiv o funcţie de anonimizare atunci când detectează persoane. Astfel, nu sunt stocate date cu caracter personal, ci doar se urmăreşte numărul de turişti.

Proiectul este iniţiat de Orange România, care coordonează consorţiul de parteneri: Fundaţia Orange, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, Universitatea Naţională de Ştiinţe şi Tehnologie Politehnica Bucureşti (UNSTPB), Virtual Board, alături de partenerii asociaţi Consiliul Judeţean Tulcea şi Telios Care”, a comunicat Orange.

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori