Presa internaţională: Ce urmăreşte, de fapt, China prin dezvoltarea relaţiilor cu talibanii

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 23 august 2021 210 afişări

Presa internaţională: Ce urmăreşte, de fapt, China prin dezvoltarea relaţiilor cu talibanii

China a fost una dintre primele ţări care şi-au arătat intenţia de a negocia diplomatic cu militanţii talibani care au acaparat puterea în Afganistan. Acum, analiştii spun că este o mişcare pragmatică, însă relaţiile ar putea deveni „delicate” dacă luăm în considerare interesele strategice ale Beijingului, conform CNBC.

Beijingul s-a pregătit timp de ani buni pentru posibilitatea în care talibanii ar reveni la putere, spune Derek Grossman, analist al think tank-ului Rand Corporation.

„Neoficial, au vorbit cu talibanii timp de câţiva ani, acoperindu-şi astfel pariurile”, continuă Grossman.

Însă relaţia dintre China şi grupul militant islamist este „complicată” întrucât Beijingul ia în vizor aşa-numitul extremism religios al minorităţilor musulmane din Xinjiang, susţine Ian Johnson, membru al ONG-ului american Council on Foreign Relations.

Afganistanul şi China împart o graniţă de peste 90 de kilometri.

La câteva ore după ce capitala Kabul a căzut în mâinile talibanilor, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat că Beijingul „este pregătit să dezvolte relaţii de bună vecinătate” cu Afganistanul. De asemenea, ministrul de externe din China, Wang Yi, s-a întâlnit în iulie cu şeful comisiei politice al talibanilor, Mullah Abdul Ghani Baradar.

Xinjiang este casa minorităţii etnice reprezentate de uigurii musulmani. Statele Unite, Marea Britanie şi Organizaţia Naţiunilor Unite au acuzat China de abuzuri asupra drepturilor omului, incluzând aici munca forţată şi detenţiile la scară largă din Xinjiang. Beijingul a negat orice fel de acuzaţie.

„Dacă va avea un partid politic musulman care conduce o ţară vecină, China s-ar putea confrunta cu o problemă. Pare destul de straniu că, pe de o parte, Beijingul se arată dispus să lucreze cu talibanii. Pe de altă parte, grupurile islamiste din Xinjiang reprezintă o problemă semnificativă”, explică Ian Johnson.

Cum arată perspectivele financiare ale afganilor, conform fostului guvernator al băncii centrale din ţară

Totodată, China se teme că Afganistanul ar deveni una dintre destinaţiile preferate ale grupului extremist uigur ETIM, care ar putea lansa atacuri ca răspuns la abuzurile îndreptate către populaţia uigură.

Aşadar, autorităţile chineze ar putea încerca să îşi protejeze ţara împotriva unor potenţiale atacuri teroriste, întărindu-şi astfel relaţiile cu talibanii, spune Neil Thomas, analist la Eurasia Group.

„Beijingul ar putea să se asigure că talibanii vor forma un «guvern normal» care nu va efectua ucideri în masă sau ceva asemănător înainte să primească recunoaştere diplomatică totală”, explică Ian Johnson.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.