Presa internaţională: O bancă italiană s-a prăbuşit din cauza expunerii pe Greensill Capital şi GFG Alliance, acţionarul principal al Liberty Galaţi, fostul combinat Sidex
Banca Aigis, cu sediul în Milano, un creditor specializat pentru întreprinderile mici şi mijlocii, a intrat în lichidare în acest sfârşit de săptămână, potrivit Financial Review, care citează ziarul Financial Times. Banca Ifis i-a cumpărat activele şi pasivele pentru preţul simbolic de 1 euro.
Banca Aigis, cu sediul în Milano, un creditor specializat pentru întreprinderile mici şi mijlocii, a intrat în lichidare în acest sfârşit de săptămână, potrivit Financial Review, care citează ziarul Financial Times. Banca Ifis i-a cumpărat activele şi pasivele pentru preţul simbolic de 1 euro.
Lex Greensill înaintea unei anchete a Camerei Comunelor britanice la începutul acestei luni. Problemele Băncii Aigis provin din produse de investiţii legate de facturile pe care le cumpărase de la Greensill, mai notează sursa citată.
„Intervenţia Băncii Ifis face posibilă evitarea consecinţelor sociale şi economice severe ale situaţiei care a apărut în Aigis Banca ca urmare a expunerii acesteia faţă de Greensill Bank”, a spus directorul executiv al Băncii Ifis, Frederik Geertman, citat de Financial Review.
Liberty Steel, producător de oţel din cadrul grupului GFG Alliance, din care face parte şi Liberty Galaţi, fostul combinat Sidex Galaţi, va începe un proces de restructurare a operaţiunilor, după ce principalul finanţator, Greensill, a intrat in incapacitate de plată. Capacităţile neprofitabile vor fi vândute, iar acţiunea se va concentra asupra unităţilor care funcţionează, printre care şi combinatul de la Galaţi.
Reprezentanţii Liberty, întrebaţi de ZF despre cum vor afecta dificultăţile financiare externe ale grupului activitatea de la Galaţi, au spus că Liberty Galaţi este profitabilă şi are comenzi, lucrând în acel moment la capacitate maximă: „Suntem siguri că vom trece peste dificultatea cu care se confruntă Alianţa GFG din cauza plasării în administrare judiciară a principalului său furnizor financiar“.
Înainte de prăbuşirea sa în martie, Greensill a împrumutat bani către companii, inclusiv către grupul metalurgic al lui Sanjeev Gupta, GFG Alliance, care a obţinut facturi în schimbul numerarului. Împrumuturile au fost apoi vândute către bănci şi alţi investitori.
Problemele Aigis Banca au rezultat din produse de investiţii legate de facturile pe care le achiziţionase de la Greensill, potrivit surselor Financial Times. Acestea includeau bilete cu creanţe legate de imperiul metalelor lui Sanjeev Gupta. Un document consultat de FT arată că banca avea expunere pe afacerea sa Liberty Commodities.
Gupta a intrat în discuţii anul trecut pentru a cumpăra o participaţie la Aigis, care este deţinută în majoritate de firma de capital privat Metric Capital.
Un document la BaFin, autoritatea de reglementarea financiară din Germania, arată că oficialii germani au organizat o conferinţă telefonică în octombrie cu Banca Italiei şi Banca Centrală Europeană „cu privire la achiziţia planificată de către Sanjeev Gupta a unei acţiuni semnificative în GBM Banca italiană” - numele anterior al lui Aigis înainte ca acesta să se schimbe la sfârşitul anului trecut.
La acea vreme, BaFin investiga Banca Greensill din Germania, concentrându-se asupra nivelului său ridicat de expunere pe afacerile miliardarului britanic. Banca s-a prăbuşit în insolvenţă în martie, iar autorităţile de reglementare germane au depus o plângere penală împotriva conducerii sale pentru manipulare suspectată a bilanţului.
Pe lângă utilizarea Greensill ca sursă de finanţare, Gupta deţinea propria bancă din Marea Britanie, numită Wyelands Bank, mai notează sursa citată. El a căutat să achiziţioneze o participaţie la Aigis într-un moment în care Wyelands se afla sub presiune.
Wyelands Bank a anunţat la începutul acestei luni că urma să fie vândută sau lichidată, după ce conturile sale au dezvăluit că rambursările pentru 80% din portofoliul său de împrumuturi erau restante.
Greensill şi Alianţa GFG au refuzat să comenteze, mai notează FT.
Banca Ifis a declarat că preia 298 milioane euro de împrumuturi şi 135 milioane euro de obligaţiuni suverane italiene de la Aigis, împreună cu 440 milioane euro din depozitele sale de clienţi. Banca a adăugat că „titlurile legate de Greensill” au fost excluse din tranzacţie. Fondul interbancar de protecţie a depozitelor din Italia a furnizat, de asemenea, 49 de milioane de euro pentru a susţine tranzacţia.
În timp ce produsele de investiţii pe care Aigis le-a cumpărat de la Greensill au fost acoperite de poliţe de asigurare, acestea nu au fost încă plătite, au spus oamenii familiarizaţi cu problema.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro