LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Presa italiană, despre anularea alegerilor din România: Decizie istorică, cu implicaţii pentru UE

Autor: Andreea Tobias Postat la 08 decembrie 2024 63 afişări

Curtea Constituţională a României a anulat alegerile prezidenţiale, o decizie istorică ce ar putea avea implicaţii pentru întreaga Uniune Europeană, relatează presa italiană.

Quotidiano Nazionale scrie că decizia CCR este o hotărâre istorică, destinată să provoace controverse şi o reflecţie necesară. Pentru prima dată, pe pământ european, voinţa poporului este pusă sub semnul întrebării, pentru că se teme că aceasta ar fi fost influenţată de războiul neliniar şi de dezinformarea rusă.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti a luat decizia nu cu uşurinţă”, titrează Quotidiano Nazionale. Hotărârea vine după ce au apărut documente care arătau cum un om de afaceri a plătit numeroşi influenceri pentru a susţine campania electorală a candidatului pro-rus Călin Georgescu.

„Acest lucru dă de gândit în mai multe privinţe şi ar putea duce la consecinţe care nu pot fi calculate deocamdată. În primul rând, capacitatea alegătorilor de a distinge între un mesaj politic de bună credinţă şi încercarea unei naţiuni străine de a influenţa procesele electorale din ţara lor este oarecum pusă sub semnul întrebării.

În al doilea rând, decizia Curţii Constituţionale a României ar putea da naştere unei reacţii ruseşti, directe sau indirecte. Moscova nu a comentat încă, dar cu siguranţă îşi va îndrepta reacţia spre lipsa de libertate din ţară, atacând UE, care teoretic trădează principiile pe care a fost fondată. Sperăm că în acel moment cineva va sfătui Kremlinul să se uite acasă, unde se ştie dinainte cine câştigă alegerile, inclusiv procentul, iar disidenţii sunt trimişi să moară de foame dincolo de Cercul Polar Arctic, doar pentru a trece drept moarte din cauze naturale”, scrie cotidianul.

Il Fatto Quotidiano scrie că şi Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul de ingerinţă în votul din România: „Suntem îngrijoraţi de indiciile tot mai numeroase privind o operaţiune coordonată de influenţă online străină care vizează alegerile în curs din România, în special TikTok. Comisia UE a luat măsuri în temeiul Digital Services Act împotriva TikTok", a scris vicepreşedintele executiv Henna Virkkunen pe X.

Agenţia adnkronos anunţă că totul trebuie refăcut, dar mai întâi va trebui să se vadă dacă aprecierile Curţii nu vor afecta candidaţii şi eligibilitatea lor. Legea prevede că, în cazul în care alegerile sunt anulate, acestea trebuie reconvocate în a doua duminică după data deciziei, în acest caz 22 decembrie. Deoarece Curtea a cerut repetarea întregului proces electoral, campania electorală ar trebui, de asemenea, să fie repetată. Cu toate acestea, dacă ar fi să se pornească de la situaţia din 23 noiembrie, favoritul în acest moment rămâne Georgescu, care, la încheierea numărării voturilor, terminase pe primul loc cu 23% din voturi, urmat de Lasconi cu aproximativ 20%. Premierul social-democrat şi proeuropean Marcel Ciolacu, favorit în ajunul alegerilor, retrogradase în schimb pe locul al treilea cu 19,16% din voturi.

La Repubblica compară campania din România cu cea din Republica Moldova vecină, „bazată pe sprijinul unor influenceri plătiţi - recrutaţi de companii intermediare cu scopul de a promova un <candidat ideal> în schimbul a 80 de euro pe postare pentru fiecare 20.000 de urmăritori garantaţi - de extremişti, grupuri de extremă dreapta şi chiar exponenţi ai crimei organizate: o reţea de 25.000 de conturi pe platforma socială asociată campaniei sale, dintre care 800 există din 2016, anul în care s-a născut TikTok”.

CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale şi a anunţat că procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.