Preşedintele FDGR: Merkel a avut cuvinte de laudă că justiţia românească lucrează, dar a criticat Parlamentul. A spus că România şi Bulgaria au intrat un pic precoce în UE

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 01 martie 2015 84 afişări

Preşedintele FDGR, Paul Porr, care l-a însoţit pe şeful statului în vizita în Germania, a declarat, sâmbătă, că Angela Merkel "a avut cuvinte de laudă că justiţia românească lucrează”, însă a "criticat un pic Parlamentul” pentru că ridică selectiv imunitatea parlamentarilor.

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Paul Porr, a spus, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că l-a însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita în Germania şi a luat parte la toate întâlnirile acestuia.

Întrebat dacă în Germania s-a discutat despre corupţia din România şi despre ceea ce se întâmplă în acest moment în ţară, Paul Porr a precizat că doar "tangenţial” a fost atins subiectul.

"Tangenţial. Cu preşedintele, nu, cu doamna Merkel. Iar ea a avut cuvinte de laudă că justiţia românească lucrează, are de lucru, deci o remarcă aşa mai.... Nu a fost temă de discuţie", a răspuns Paul Porr.

Întrebat, de asemenea, dacă s-a discutat despre vreo persoană anume din România care este în prezent cercetată, Paul Porr a răspuns: "Evident că nu s-a discutat despre nume”.

Liderul FDGR a afirmat însă că Angela Merkel a criticat "un pic” Parlamentul.

"A fost un pic criticat Parlamentul, fără să se dea nume, că încă selectiv se ridică imunitatea la unul sau la altul”, a precizat Porr, adăugând: "Preşedintele nostru a tăcut în stilul lui caracteristic la remarcile astea".

Întrebat dacă Angela Merkel a făcut referire la cazul Varujan Vosganian, Porr a precizat că nu s-au dat nume, dar Angela Merkel ştia că în anumite situaţii Parlamentul a votat într-un fel şi în altele în alt fel: "Fără nume.

Nici nu ştiu dacă ştia numele, dar ştia informaţia
".

Preşedintele FDGR: Doamna Merkel spune că România şi Bulgaria au intrat un pic precoce în UE

Liderul FDGR, Paul Porr, care l-a însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita în Germania, a declarat, sâmbătă, că una dintre principalele teme de discuţie a fost aderarea României la spaţiul Schengen, iar Angela Merkel ar fi transmis că "România şi Bulgaria au intrat un pic precoce în UE".

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Paul Porr, a spus, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că una dintre principalele teme de discuţie în Germania a fost aderarea României la spaţiul Schengen, iar Angela Merkel este "un avocat al României în acest sens”.

Potrivit lui Porr, Angela Merkel ar fi explicat delegaţiei române de ce problema respectivă a fost politizată în ultimii ani.

"Doamna Merkel spune că România şi Bulgaria au intrat un pic precoce în UE. După ce am intrat în UE, am lăsat-o un pic mai moale cu ce trebuia să facem în domeniul combaterii corupţiei şi, de aceea, rapoartele MCV erau aşa cum erau. Era o modalitate de a ne constrânge să ne facem lecţiile pe care trebuia să le facem deja de câţiva ani”, a mai spus Paul Porr.

Acesta a mai afirmat că preşedintele Iohannis "a fost foarte tranşant în ceea ce priveşte pretenţia noastră de a intra în spaţiul Schengen”, iar Angela Merkel susţine acest demers.

“Preşedintele Iohannis a fost foarte tranşant în ceea ce priveşte pretenţia noastră de a intra în spaţiul Schengen şi avem angajamentul doamnei Merkel că va fi un avocat al României în acest sens, pentru că nu ea hotărăşte, nu e o treabă a Guvernului din Germania, ci e o treabă a Comunităţii Europene. (...) Oricum, cu această şansă de a avea un avocat ca şi doamna cancelar Merkel este pentru noi un motiv de optimism ca până la sfârşitul anului, măcar parţial, să intrăm în spaţiul Schengen, în ceea ce priveşte graniţele aeriene şi fluviale, respectiv porturile. (...) Deci este un semn bun, care poate da naştere la optimism", a precizat Porr.

Liderul FDGR a mai spus că este posibil ca preşedintele Germaniei şi alte oficialităţi să facă o vizită în România în primăvara anului 2016.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat, joi, într-o vizită oficială în Germania, în cursul căreia a avut întrevederi cu omologul său german, Joachim Gauck, cu cancelarul Angela Merkel, cu preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, cu conducerea Forumului Germano-Român. Din delegaţia oficială care l-a însoţit pe şeful statului la Berlin au făcut parte consilierii prezidenţiali Lazăr Comănescu, Dan Mihalache, Leonard Orban, Sergiu Nistor, George Scutaru, dar şi Paul Jurgen Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, joi, la Berlin, întrebată dacă se poate lua o decizie pe Schengen anul acesta, în privinţa României, că nu poate promite, dar a remarcat ultimele rapoarte pozitive MCV pentru ţara noastră, subliniind că vor fi discutaţi paşii următori în acest sens.

Întrebată, în cadrul conferinţei de presă comune susţinută cu preşedintele Klaus Iohannis, dacă consideră că o decizie privind aderarea României la Spaţiul Schengen poate fi luată până la sfârşitul acestui an, ţinând cont şi de rezultatele pozitive înregistrate în ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: “Ultimele rapoarte au fost pozitive şi considerăm că reformele vor fi implementate în continuare cu consecvenţă şi vom discuta despre paşii următori. Nu pot să promit acum”.

Cancelarul federal Angela Merkel a precizat că înţelege faptul că România aşteaptă un răspuns pe acest subiect.

”Am vorbit şi despre tema că România are dorinţa îndreptăţită de a deveni parte a Spaţiului Schengen şi vom vedea, să putem obţine un progres în paşi şi vom discuta cu partenerii europeni ştiind că este o prioritate atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria”, a mai afirmat Merkel.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Berlin, că România contează pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluţii care să permită avansarea spre realizarea obiectivului aderării la spaţiul Schengen.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MERKEL,
ROMÂNIA,
/actualitate/presedintele-fdgr-merkel-a-avut-cuvinte-de-lauda-ca-justitia-romaneasca-lucreaza-dar-a-criticat-parlamentul-a-spus-ca-romania-si-bulgaria-au-intrat-un-pic-precoce-in-ue-13913415
13913415
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.