Preţul apartamentelor vechi cu 3 camere din Capitală s-a stabilizat în martie faţă de februarie, însă creşterea anuală s-a redus la 1,9%
Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală au stagnat în martie faţă de februarie la 109.250 de euro, potrivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imobiliară SVN România, cu toate că şapte zone au înregistrat scăderi, iar cinci au crescut.
♦ Numărul cartierelor cu preţuri medii cerute peste 100.000 de euro a scăzut la 11, dar cele mai scumpe cartiere, Unirii şi Victoriei, au înregistrat noi creşteri de preţuri.
Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală au stagnat în martie faţă de februarie la 109.250 de euro, potrivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imobiliară SVN România, cu toate că şapte zone au înregistrat scăderi, iar cinci au crescut.
Faţă de martie 2022, preţurile au crescut cu 1,9%, uşor mai mult decât în ianuarie, când avansul era de 3,7%. Pe 24 februarie 2022 începea războiul în Ucraina şi deja primele efecte asupra economiei româneşti erau vizibile, fiind ţară de graniţă. Spre comparaţie, în ianuarie 2022 ritmul anual de creştere era de 7%, iar în mai şi iunie 2022 acesta urca spre 9,4%.
„Evoluţia preţurilor a fost una bună în primele trei luni din 2023, aceasta menţinându-se încă în marja pozitivă, în ciuda contextului nefavorabil. Ţinând cont că preţurile pe segmentul vechi sunt cu aproape 2% mai mari faţă de acum un an, iar pe segmentul nou cu circa 10%, accesibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe s-a îmbunătăţit, cel puţin pentru cei circa 46% dintre cumpărători care achiziţionează doar cu cash, potrivit statisticilor oficiale – luând în calcul creşterea anuală a salariului mediu net de 15% în ianuarie“, a spus Andrei Sârbu, CEO, SVN România.
Berceni, Unirii şi Victoriei au înregistrat cele mai mari creşteri în martie faţă de februarie. La Unirii creşterea preţurilor din anunţuri este de 10.000 de euro, la 190.000 de euro, iar multe dintre anunţuri sunt listate la 220.000. Apartamentele din Victoriei şi Berceni au urcat fiecare cu 5.000 de euro.
De partea cealaltă, apartamentele din Olteniţei au scăzut cu 8.000 de euro, iar în Aviaţiei scăderea este de 6.000 de euro.
Dincolo de autorizări în Bucureşti, în 2023 orice locuinţă nouă vândută la un preţ de peste 120.000 de euro va plăti un TVA de 19%, faţă de un prag de 140.000 de euro în 2022.
Andrei Sârbu, CEO al SVN România explica anterior faptul că preţurile locuinţelor de pe piaţa veche sunt astăzi mai mici în termeni reali dacă ne raportăm la rata inflaţiei, care a ajuns la aproape 9% în zona euro, comparativ cu creşterea preţurilor de aproape 8% înregistrată în ultimul an. Coroborat şi cu majorările salariale, de aproximativ 12% în ultimul an la nivel naţional, accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe a rămas la un nivel satisfăcător în 2022.
Bucureştiul este şi în topul celor mai accesibile preţuri ale locuinţelor şi la nivelul Europei Centrale şi de Est. Astfel, doar locuinţele din Sofia (Bulgaria) sunt mai accesibile pentru potenţialii cumpărători, cu un număr de 91 de salarii medii pe economie la nivel local (sau 7,6 ani) pentru a achiziţiona un apartament cu două camere.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro