Preţul petrolului scade pe fondul reducerii simbolice a producţiei OPEC+
Preţul petrolului a scăzut marţi, egalând câştigurile din sesiunea precedentă, în condiţiile în care acordul OPEC+ de reducere a producţiei cu 100.000 de barili pe zi în octombrie a fost considerat o măsură simbolică de susţinere a preţurilor după recenta scădere a pieţei, scrie Reutes.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 81 de cenţi, sau 0,9%, la 94,93 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au urcat la 88,57 dolari pe baril şi au fost cu 1,70 dolari, sau 2,0%, mai mari decât închiderea de vineri. Nu a avut loc nicio decontare luni, de Ziua Muncii în SUA.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii conduşi de Rusia, numiţi împreună OPEC+, au decis să revină asupra unei creşteri de 100.000 de bpd pentru luna septembrie, după ce principalul producător, Arabia Saudită, şi alţi membri şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la prăbuşirea preţurilor din iunie, în ciuda ofertei reduse.
Analiştii, care nu se aşteptau la acest acord chiar şi după ce Arabia Saudită declarase că doreşte să susţină preţurile, au declarat că reducerea este în mare parte simbolică şi are un impact limitat asupra ofertei reale, având în vedere că OPEC+ a produs sub obiective.
"Principalul număr este pentru o reducere de 100 mbbls/d, dar în realitate reducerea reală va fi mult mai mică .... Majoritatea producătorilor nu au reuşit să îşi atingă ţintele şi produc destul de mult sub nivelul la care ar trebui să se situeze", a declarat Warren Patterson, şeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la ING, într-o notă.
Dar mişcarea a fost importantă din punct de vedere al semnalelor, deoarece "indică faptul că OPEC+ urmăreşte foarte atent cererea şi încearcă să gestioneze oferta pentru a menţine un nivel minim al preţului petrolului", a scris într-o notă Noah Barrett, analist de cercetare pentru energie şi utilităţi la Janus Henderson Investors.
Alţi factori care au cântărit asupra pieţei au inclus o perspectivă mai slabă a cererii de petrol din cauza unor noi blocaje în unele părţi ale Chinei, precum şi un acord de plafonare a preţurilor la exporturile de petrol rus, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.
Ca răspuns la plafonarea preţurilor la petrolul din Rusia, această ţară va livra mai mult în Asia, a declarat marţi ministrul său al energiei, Nikolai Shulginov, în cadrul Forumului Economic Estic de la Vladivostok.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro