Preţul trădării: Părintele uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia a fost forţat să renunţe la tot după ce s-a întors împotriva regimului şi a unui război care transformă miliardarii ruşi în şomeri
Oleg Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai importante bănci din Rusia, a fost forţat să se ascundă şi să-şi vândă participaţia în cadrul băncii pe care a fondat-o, după ce s-a întors împotriva lui Vladimir Putin şi a criticat războiul din Ucraina, scrie Finacial Times.
Tinkov susţine că săptămâna trecută şi-a vândut participaţia de 35% în cadrul Tinkoff Bank, către magnatul rus al industriei miniere, Vladimir Potanin. Fondatorul n-a avut de ales, după ce Kremlinul a ameninţat cu naţionalizarea băncii, în cazul în care instituţia nu renunţă la relaţiile cu omul de afaceri.
Fondatorul Tinkoff, unul dintre puţinii antreprenori self-made ai Rusiei, a vorbit cu jurnaliştii de la Financial Times şi a dezvăluit că se află la adăpost într-o locaţie secretă, temându-se pentru viaţa şi siguranţa lui.
Tinkoff Bank a anunţat recent vânzarea participaţiei iniţiată de fondator către Interos Capital, o firmă controlată de Vladimir Potanin. Detaliile tranzacţiei nu au fost făcute publice.
În timp ce oligarhii care s-au întors împotriva lui Putin au avut de suferit, oameni precum Vladimir Potanin au continuat să facă miliarde. Magnatul industriei miniere nu este pe lista neagră a comunităţii internaţionale, iar singura ţară care a aplicat sancţiuni lui Potanin a fost Canada.
Cea mai recentă mutare în lumea businessului făcută de Potanin a fost achiziţionarea Rosbank de la grupul Société Générale in April.
Oleg Tinkov a acumulat miliarde de-a lungul deceniilor, devenind unul dintre cei mai importanţi şi puternici antreprenori ai ţări. Totodată el a încercat să păstreze distanţa faţă de liderul de la Kremlin şi regimul acestuia.
Antreprenorul a intrat în vizorul regimului după ce luna trecută a criticat războiul şi conducerea într-o serie de postări pe Instagram.
„Nu văd niciun beneficiar al acestui război nebunesc. Oameni nevinovaţi şi soldaţi mor pe capete. Cum să avem o forţă militară puternică şi eficientă dacă totul în ţara asta funcţionează pe bază de nepotism şi servilism”, scria Tinkov.
Părintele Tinkoff Bank se află printre puţinii miliardari care au ales să critice războiul şi niciunul dintre aceştia n-au fost la fel de vehemenţi precum antreprenorul rus. Mare parte dintre super-bogaţii ruşi s-au mulţumit doar să declare că sunt împotriva războiului, în timp ce Oleg Tinkoff a criticat direct Kremlinul şi decizia de a invada Ucraina.
La câteva zile după izbucnirea războiului Vladimir Putin a adunat în jurul său pe cei mai puternici miliardari ai ţării pentru a lansa un avertisment: Cine nu sprijină invazia îşi pierde imperiul.
Cei care s-au aflat atunci lângă Vladimir Putin s-au simţit neputincioşi. Elita susţine că n-a putut face nimic pentru a schimba deciziile dictatorului de la Kremlin. Pentru prima dată în deceniile de când se află la putere, Vladimir Putin şi-a subjugat oligarhii şi i-a ameninţat cu dispariţia în cazul nesupunerii.
Oleg Tinkov se află pe lista neagră a sancţiunilor britanice din martie. Autorităţile britanice i-au blocat miliardele din bănci şi i-au interzis să faca business cu oamenii şi companiile britanice, interzicându-i tot odată accesul în ţară.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro