LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Preţul unei revoluţii: Microsoft vrea 30 de de dolari pe lună pentru softul său de inteligenţă artificială generativă care ar putea grăbi automatizarea muncii şi ar putea creşte productivitatea într-un ritm nemaivăzut

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 19 iulie 2023 2641 afişări

Preţul unei revoluţii: Microsoft vrea 30 de de dolari pe lună pentru softul său de inteligenţă artificială generativă care ar putea grăbi automatizarea muncii şi ar putea creşte productivitatea într-un ritm nemaivăzut

Microsoft va percepe 30 de dolari pe lună pentru funcţiile de inteligenţă artificială generativă din software-ul său de productivitate utilizat la nivel global, venind astfel cu un preţ mai mare decât se aşteptau analiştii pentru tehnologia care ar putea aduce veniturile companiei pe noi culmi, scrie Financial Times.

Pentru clienţii care se vor abona, noile caracteristici vor adăuga o creştere substanţială cuprinsă între 53-83% la costul mediu lunar al versiunilor de nivel business ale serviciului Microsoft 365, o suită de software cunoscută anterior sub numele de Office 365, care este utilizată de sute de milioane de angajaţi.

Satya Nadella, directorul executiv al Microsoft, a apărat decizia de stabilire a preţurilor ca făcând parte dintr-o schimbare generaţională în tehnologie care va aduce o nouă dimensiune unuia dintre produsele de bază ale companiei de software.

„M-aş gândi la această tehnologie ca la al treilea picior. Ea este de aceeaşi valoare precum au fost la vremea lor aplicaţii precum Word, Excel sau Teams”, a delcarat CEO-ul.

 Acţiunile Microsoft au crescut după anunţ, atingând un nou record.

Noutăţile privind preţurile au venit în contextul în care gigantul american de software a folosit conferinţa anuală a partenerilor săi pentru a prezenta produse şi servicii bazate pe inteligenţa artificială generativă, inclusiv o versiune pentru afaceri a chatbot-ului pe care l-a adăugat anul acesta la motorul său de căutare Bing.

 Noul chatbot este destinat întreprinderilor care se tem că angajaţii lor introduc în secret date corporative sensibile în ChatGPT, care este gestionat de OpenAI, un aliat apropiat al Microsoft, în ciuda încercărilor multor angajatori de a interzice utilizarea acestuia.

Microsoft a devenit prima companie tehnologică aleasă de Meta pentru a pune la dispoziţie o versiune comercială a familiei de modele lingvistice mari open-source ale companiei de socializare, cunoscută sub numele de LLaMA. Meta a licenţiat tehnologia doar pentru uz de cercetare, până acum.

O lansare comercială a software-ului bine primit a fost considerată un moment important, aducând o nouă formă de concurenţă pentru OpenAI şi Google.

Stabilirea de către Microsoft a preţului pentru AI generativă a fost foarte aşteptată în lumea tehnologiei, având în vedere utilizarea pe scară largă a software-ului de productivitate al companiei. Peste 382 de milioane de persoane au folosit versiunile comerciale ale software-ului Office 365 în ultimul trimestru, a precizat compania.

Preţul este „la limita superioară a ceea ce vedem pentru alte servicii de inteligenţă artificială generativă”, a declarat Jason Wong, analist la Gartner.

OpenAI percepe 20 de dolari pe lună pentru versiunea premium a ChatGPT, în timp ce taxa lunară pentru o versiune de afaceri a asistentului de codificare AI generativ al Microsoft, GitHub Copilot, este de 19 dolari.

Cu toate acestea, cursa industriei pentru a profita de inteligenţa artificială generativă vine într-un moment în care incertitudinea economică a determinat mulţi clienţi să îşi limiteze cheltuielile cu tehnologia şi înainte ca companii precum Microsoft să fi reuşit să colecteze date care să demonstreze că software-ul îmbunătăţit cu inteligenţă artificială îi face pe angajaţi mai productivi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.