Preţurile la gaze şi electricitate din Europa ating noi recorduri: Gazul natural olandez, un etalon pentru piaţa europeană, creşte cu peste 13%. Maxime istorice în Germania şi Franţa
Preţurile la gaze naturale şi electricitate din Europa au crescut la noi maxime istorice, semnalând că deficitul de aprovizionare se va înrăutăţi pe măsură ce începe sezonul rece.
Rezervele – de la gaze şi cărbune la apă şi producţie de electricitate – sunt în cantităţi limitate şi există puţine semne conform cărora situaţia se va îmbunătăţi în viitorul apropiat, într-o perioadă în care cererea continuă să crească în urma perioadei de acalmie generate de Covid-19, transmite Bloomberg.
Gazele ruseşti care intră în Germania prin staţia Mallnow s-au oprit, afectând astfel recuperarea parţială de ieri. Totodată, volumele care circulă prin conducă au scăzut cu aproape o treime prin comparaţie cu nivelul de la începutul săptămânii.
De asemenea, exporturile ruseşti de cărbune vor fi – cel mai probabil – limitate.
„Nu ne-am aşteptat la aceste creşteri de preţuri. Există un risc extrem de important pentru ceea ce se va întâmpla în continuare, iar acel risc depinde foarte mult de stocurile de gaze”, spune Alex Grant, senior vice president al Equinor, al doilea cel mai mare furnizor de gaze al Europei după gigantul rusesc Gazprom.
Miercuri, alţi trei furnizori de energie din Regatul Unit şi-au închis definitiv uşile, totalul ajungând la 10 de-a lungul ultimei luni. Circa 1,7 milioane de gospodării au fost forţate să îşi schimbe furnizorul. De altfel, fluxurile de gaze naturale lichefiate care se îndreaptă spre Europa vor fi obstrucţionate de competiţia din Asia, conform unui raport realizat de furnizorul de date Inspired Energy.
Gazul natural olandez pentru luna următoare, un sistem de referinţă pentru piaţa din Europa, a crescut cu 13,4% la 98,23 euro per megawatt-oră, înregistrându-se creşteri similare şi în Regatul Unit.
Preţul energiei din Germania a crescut cu până la 12% la 132 per megawatt-oră, în timp ce echivalentul francez a înregistrat un plus de 10,3%. Ambii indici au ajuns la niveluri record joi, 30 septembrie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro