Prima medie RCA a ajuns după 9 luni/2024 la aproape 1.300 lei, în creştere cu 13% faţă de 2023. În trei ani prima medie RCA s-a dublat, iar faţă de acum 14 ani s-a triplat
Prima medie RCA la nivelul întregii pieţe a ajuns la finalul primelor nouă luni din 2024 la 1.298 lei, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului 2023, dublă faţă de 2021 şi triplă faţă de 2011, potrivit datelor analizate din rapoartele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Dacă în perioada 2022-2023, şoferii păreau că au înţeles avantajul cumpărării unei poliţe RCA pentru o perioadă de 12 luni în loc de orice altă perioadă, fiind mult mai convenabil să achiziţioneze o poliţă RCA pe un an decât pe 6 luni, la diferenţe de 200-300 lei, acum se observă o schimbare a mentalităţii.
♦ Comparativ, Bulgaria are o primă medie la RCA de 120 euro, adică circa 600 lei, mai puţin de jumătate din prima medie RCA din România, conform unor surse din piaţă ♦ Creşterea preţului la poliţele RCA a început deja să producă efecte în deciziile şoferilor dacă analizăm perioada pentru care îşi achiziţionează o poliţă ♦ Dacă în 2022-2023 trendul era din ce în ce mai accentuat pentru poliţe RCA pe 12 luni, în primele 9 luni din 2024 se observă o scădere a ponderii contractelor RCA pe 12 luni şi o redistribuire pe perioade de 11 luni, 10 luni, 3 luni, şi în special 1 lună.
Prima medie RCA la nivelul întregii pieţe a ajuns la finalul primelor nouă luni din 2024 la 1.298 lei, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului 2023, dublă faţă de 2021 şi triplă faţă de 2011, potrivit datelor analizate din rapoartele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Dacă în perioada 2022-2023, şoferii păreau că au înţeles avantajul cumpărării unei poliţe RCA pentru o perioadă de 12 luni în loc de orice altă perioadă, fiind mult mai convenabil să achiziţioneze o poliţă RCA pe un an decât pe 6 luni, la diferenţe de 200-300 lei, acum se observă o schimbare a mentalităţii.
Sondaj Știu
Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?
În perioada următoare am putea asista la o revenire la poliţele RCA pe o lună, având în vedere că la finalul primelor nouă luni din 2024, ponderea contractelor RCA pe o lună a ajuns la peste 13%, de la 7,6% în primele nouă luni din 2023.
În ceea ce priveşte evoluţia primei medii RCA, în perioada 2011-2021, adică în 10 ani, nivelul primei medii RCA la nivel naţional a crescut cu doar 51%. Dacă comparăm anul 2022 cu anul 2021, creşterea a fost de 66%, însemnând o creştere mult mai accentuată decât ritmul de creştere în cei 10 ani de dinaintea anului 2022. Având în vedere că de trei ani nivelul primei medii RCA s-a situat la peste 1.000 lei, cel mai probabil aceasta este noua eră a tarifelor RCA. Pe de altă parte, anul 2025 ar putea aduce din nou schimbări, având în vedere că îngheţarea tarifelor RCA nu mai poate continua, iar piaţa va trebui fie să încorporeze noua normalitate a preţurilor la RCA din ultimii doi ani, fie să-şi reajusteze tarifele, ceea ce ar putea însemna surprize pe anumite segmente.
Legat de preferinţa pentru anumite intervale de timp pe care se încheie RCA, în funcţie de nivelul tarifelor, conform datelor analizate privind evoluţia ponderii contractelor de asigurare RCA în numărul total de contracte din primele 9 luni din ultimii 4 ani, se observă că şoferii îşi schimbă puţin comportamentul.
În primele 9 luni din 2011, aproape 28 % din contractele RCA erau pe o perioadă de 12 luni, circa 35% erau pentru o perioadă de 6 luni şi 27% erau pentru o perioadă de o lună. Totodată, era o oarecare prezenţă, foarte mică şi pe celelalte perioade.
Ulterior, primele 9 luni din 2022 au răsturnat aceste ponderi. Astfel, contractele RCA pe o perioadă de 12 luni ajunseseră la aproape 81% din totalul contractelor, în timp ce pentru perioada de 6 luni se diminuase considerabil ponderea, la 9,3%, iar pentru o lună, ajunsese la 8,2%. Această schimbare dramatică a avut loc după ce liderul pieţei asigurărilor şi liderul pe RCA, City Insurance, se prăbuşise. Odată cu această cădere a gigantului RCA preţurile au urcat rapid în sus, ajungând ca diferenţa dintre o poliţă RCA pe o perioadă de 12 luni şi una pe o perioadă de 6 luni să fie de 100-200 lei, iar faţă de o poliţă pe o lună diferenţa să fie de 300-400 lei.
La acea vreme, şoferii au mers către cea mai logică variantă atât din punct de vedere financiar, cât şi ca perioadă, respectiv la poliţele pe 12 luni. Acest trend s-a menţinut şi în anul 2023, ponderea contractelor pe 12 luni în primele 9 luni din 2023 ajungând la aproape 84%, în timp ce prezenţa pe alte perioade era aproape inexistentă, iar ponderea poliţelor RCA pe perioadele de şase luni şi o lună se diminuase mai mult, ajungând la 7,4% pe o perioadă de 6 luni şi 7,6% pe o perioadă de o lună.
Totuşi, având în vedere că în această perioadă a mai căzut un lider RCA, respectiv Euroins România, iar odată cu această prăbuşire s-a decis şi îngheţarea tarifelor RCA, situaţia ar fi trebuit să se menţină undeva în jurul acestor ponderi. În schimb, îngheţarea tarifelor RCA nu a oprit creşterile de preţuri, având în vedere că nu a fost o formă de plafonare obişnuită, ci doar impunerea asigurătorilor de a păstra preţurile practicate la valorile din luna aprilie 2023, momentul imediat după prăbuşirea Euroins. Această evoluţie a preţurilor în sus a avut la bază nivelul ridicat al inflaţiei, implicit al costurilor despăgubirilor plătite, care trebuia să se ajusteze.
În acelaşi timp, unii asigurători şi-au schimbat anumite încadrări pentru anumite segmente de clienţi. Acest lucru a dus la creşteri pe anumite segmente pe care companiile le considerau mai riscante, iar efectul total a fost de creştere a preţului.
Odată cu aceste creşteri (care deşi nu au fost mari sau bruşte, au căpătat un volum suficient de mare) în anul 2024, chiar şi la diferenţe destul de mici între tarifele contractelor RCA pe diferite perioade pentru care se achiziţionează poliţele, a ajuns să cântărească mai mult o poliţă mai ieftină cu 100 lei, chiar dacă perioada este cu 6 luni mai mică.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro