Prima schiţă a creşterii taxelor: după ce s-a jurat că nu creşte nicio taxă, coaliţia PSD-PNL lucrează la un document masiv de modificări fiscale
Coaliţia PSD-PNL lucrează pe un document masiv, care cuprinde 60 de pagini de creşteri de taxe şi taxe noi, pentru a aduce mai mulţi bani la buget în acest an şi, mai ales, anul viitor.
♦ Creşte TVA la mai multe produse, taxă nouă de 5% la tranzacţii imobiliare şi impozit de 1% pe imobilele mai scumpe de 2,5 mil. lei ♦ Plafonul pentru microîntreprinderi scade la 60.000 de euro ♦ IT-iştii cu salarii de peste 10.000 de lei plătesc impozit pe venit şi constructorii şi angajaţii din agro urmează să plătească contribuţii sociale.
Coaliţia PSD-PNL lucrează pe un document masiv, care cuprinde 60 de pagini de creşteri de taxe şi taxe noi, pentru a aduce mai mulţi bani la buget în acest an şi, mai ales, anul viitor. Printre principalele măsuri se numără majorări de TVA pentru unele produse, eliminarea mai multor excepţii fiscale, dar şi taxe noi, precum 5% pe vânzările imobiliare mai mari de 600.000 de euro sau 1% pe proprietăţi mai valoroase de 500.000 de euro.
Documentul, care nu a fost asumat în mod public de nimeni, dar este confirmat de surse de la negocieri, apare la patru luni de când s-a vorbit prima dată despre derapajul bugetar, timp în care mediul de afaceri, care va fi cel mai afectat de creşterile de taxe, a cerut în mod insistent ca guvernul să vină public cu măsurile, pentru a putea fi dezbătute.
„Mediul de afaceri în general şi eu un personal am repetat destul de des acest lucru, mi se pare că momentul acesta la care se iau măsurile este de înţeles.
Cu un deficit bugetar mare, guvernul trebuie să facă ceva, este strâns cu uşa de către Comisia Europeană să intre în ţintele de deficit şi atunci măsurile trebuie luate. În acelaşi timp, se ridică întrebarea ce fel de măsuri? Din perspectiva mediului de afaceri acesta a repetat iar şi iar că în primul şi în primul rând trebuie respectată legea iar guvernul, ca administrator al banului public trebuie să-şi respecte angajamentele“, a spus Dan Bădin, partener servicii fiscal la Deloitte România, una dintre cele mai mari companii de consultanţă şi audit.
Mai multe reacţii au venit din partea consultanţilor şi mediului de business. Nadia Oanea, consultant fiscal, pune în top cinci măsuri fiscale din draft scăderea plafonului pentru microîntreprinderi: „Modificarea drastică a regimului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor - practic, în loc de o reducere etapizată a aplicării aşa cum s-a discutat, avem o reducere la un minim aplicabil inimaginabil acum 12 luni“, notează ea pe lista celor mai importante măsuri.
Dan Bădin, pe de altă parte, spune că măsura este bună, pentru că multe contracte pe PFA sunt, de fapt, contracte de muncă mascate. „Aici sunt de acord cu guvernul pentru că la un moment dat se ajunsese ca din totalul companiilor din România peste 90% să fie microîntreprinderi şi atunci plătitoarele de impozit pe profit erau excepţiile şi nu regula. Atunci, o limitare a numărului de companii care plătesc impozit pe microîntreprinderi mi se pare corect“, a mai spus Dan Bădin.
Luni, liderii coaliţiei au spus că au căzut de acord asupra unui pachet de măsuri pentru economii la buget de 6 mld. lei din mai multe măsuri (comasarea unor instituţii, reducerea secretarilor de stat etc.) şi alte 6 mld. de lei ar urma să fie aduşi în plus prin „eliminarea unor excepţii fiscale“ în 2023.
„Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepţii fiscale“, a scris luni Marcel Ciolacu, prim-ministrul României.
Nu este clar cum va arăta proiectul final pentru creşterea taxelor şi nici de când vor intra măsurile în vigoare.
Cu toate acestea, marţi a început să circule un document masiv, de 60 de pagini, care cuprinde mult mai mult decât eliminarea „excepţiilor fiscale“. Printre principalele măsuri cuprinse în proiect se numără creşteri de TVA sau taxe noi la tranzacţiile imobiliare şi de pe bursă.
TVA-ul ar urma să crească la mai multe categorii de produse, inclusiv la apartamentele care au o valoare mai mică de 600.000 de lei, de la 5% la 9%.
Mai mult, ar urma să se aplice şi un impozit de 5% pe tranzacţiile imobiliare, indiferent că este vorba de tranzacţii ale persoanelor fizice sau juridice, conform unui proiect de act normativ al guvernului. Casele şi apartamentele deţinute de o persoană, care depăşesc valoarea de 2,5 mil. lei (500.000 euro), ar urma să fie impozitate cu 1% din valoarea imobilelor deţinute.
Potrivit aceluiaşi document, plafonul pentru impozit de 1% pentru microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro, cât era de la 1 ianuarie, la 60.000 de euro (300.000 de lei). De asemenea, IT-iştii care câştigă mai mult de 2.000 de euro (10.000 de lei), a urma să plătească impozitul pe venit de 10%.
Printre modificări se mai numără eliminarea plafonului de CASS (contribuţii la sănătate) şi creşterea plafonului CAS (contribuţii la sistemul de pensii) pentru PFA-uri.De asemenea, impozitul de dividende creşte de la 8% la 10%, după ce, de la 1 ianuarie, a crescut de la 5% la 8%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro