Prima victimă în rândul fabricilor născute în pandemie. Fabrica de măşti şi combinezoane Techtex, o investiţie de peste 20 mil. euro, intră în concordat preventiv

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 11 noiembrie 2024 40 afişări

Prima victimă în rândul fabricilor născute în pandemie. Fabrica de măşti şi combinezoane Techtex, o investiţie de peste 20 mil. euro, intră în concordat preventiv

Techtex SRL, companie specializată în producţia de textile tehnice,  parte a grupului Taparo, una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale din sectorul mobilierului tapiţat, a intrat în procedura de concordat preventiv.

”Admite cererea formulată de debitoarea Techtex SRL privind deschiderea procedurii de concordat preventiv şi în consecinţă: Deschide procedura de concordat preventiv a debitoarei Techtex SRL şi numeşte în calitate de administrator concordatar al debitoarei CITR Filiala Cluj SPRL. Decizia este definitivă şi executorie”, se arată în decizia Tribunalului Maramureş.

Techtex este o companie care a cunoscut dezvoltarea în pandemie, familia Filip investind circa 20 de milioane de euro, conform datelor din 2020, în dezvoltarea unei fabrici de textile medicale, adică măşti (brandul Dr.Albert), halate, combinezoane, lenjerii de pat etc. Însă, după trei ani consecutivi de creştere, Techtex a cunoscut în 2023 o scădere a cifrei de afaceri. Astfel, compania a raportat o cifră de afaceri în scădere cu 33% faţă de anul precedent, la 87 mil. lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Profitul net al companiei a crescut însă uşor la 3,7 mil. lei. Compania a avut în medie un număr de 169 de angajaţi, faţă de 283 în anul anterior şi 316 în 2021.

Techtex este controlată de Mihai Filip (82% din părţile sociale), Mircea Bogdan Man (14%) şi Dan Pascariu (2,9%), conform datelor de pe Termene.ro.

Mihai Filip, acţionar al Techtex şi CEO al Taparo, spunea în 2023 într-o emisiune ZF că divizia începe să se repoziţioneze în piaţă, dorind să îşi concentreze atenţia pe vânzările către spitale şi distribuţie specializată. Astfel, Taparo a început deja să livreze echipamente de protecţie în spitalele din România, Austria şi Spania, afirma el.

Con­cor­datul este o procedură judiciară de pre­ve­nire a insolvenţei, a cărei deschi­dere sus­pendă executările silite. Acesta oferă socie­tăţii aflate în dificultate posibi­litatea de re­dresare pe baza unui plan de restructurare, care trebuie să prevadă şi modalitatea de achitare a creanţelor faţă de toţi sau o parte dintre creditori (creditorii afectaţi prin ­concordat) şi care, după ce va fi aprobat de aceşti creditori, va fi omologat de judecă­torul sindic. Şi Taparo, principala companie din grupul controlat de familia Filip, şi-a cerut intrarea în concordat preventiv însă cererea i-a fost respinsă.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
intrare,
fabrici,
pandemie,
fabrica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.