Cu sau fără primar? Din 27 sept au început "să curgă" termenele prin care primarii aleşi la votul din 9 sept îşi preiau mandatele. Vedeţi cum arată răspunsul trimis de Autoritatea Electorală Permanentă la întrebarea ZF: 8 articole de lege si 8 alineate citate într-o singură frază

Autor: Răzvan Botea Postat la 03 octombrie 2024 9 afişări

Cu sau fără primar? Din 27 sept au început "să curgă" termenele prin care primarii aleşi la votul din 9 sept îşi preiau mandatele. Vedeţi cum arată răspunsul trimis de Autoritatea Electorală Permanentă  la întrebarea ZF: 8 articole de lege si 8 alineate citate într-o singură frază

Ziarul Financiar a întrebat  Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) care este data la care noii primari, aleşi în 9 iunie 2024, îşi preiau mandatele. Întrebarea ZF a fost adresată, telefonic şi apoi prin email, în data de 26 septembrie 2024.

O săptămână mai târziu, AEP, sub semnătura preşedintelui Toni Greblă, a răspuns: „Potrivit art. 34 din actul normativ menţionat (OUG 21/2024 – n red.), "Prin derogare de la prevederile art. 113 alin. (1), art. 114 alin. (1) şi (3), art. 115 alin. (1), art. 121 alin. (1) lit. a), art. 149 alin. (1), art. 150 alin. (1) şi art. 187 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, pentru intrarea în exerciţiul mandatului autorităţilor administraţiei publice locale alese în anul 2024, termenele reglementate în cuprinsul acestor articole încep să curgă de la data de 27 septembrie 2024."

De asemenea, la începutul răspunsului, AEP a menţionat: „Vă comunicăm faptul că preluarea mandatelor de către primarii aleşi se face conform art. 34 din Ordonanţă de Urgenţă nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.”

Cum arată răspunsul AEP la întrebarea „În ce dată îşi preiau mandatele primarii aleşi la data de 9 iunie 2024?”

Guvernul PSD-PNL Marcel Ciolacu a organizat, în data de 9 iunie, alegerile locale împreună cu alegerile europarlamentare şi au invocat, la momentul respectiv, economia de bani. Alegerile europarlamentare sunt la dată fixă, pentru că au loc, timp de câteva zile, în toate statele membre UE. Alegerile locale, însă, au loc în mod normal în toamnă.

La alegerile din 9 iunie s-au votat 3.200 de primari, 41 de preşedinţi de Consilii Judeţene, peste 40.000 de consilieri locali şi 1.300 de consilieri judeţeni. Mandatele acestora, însă, urmează a fi preluate toamna aceasta, însă, public, nu există informaţii clare privind data exactă a preluării noilor mandate, în afara trimiterii la articole de lege.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aep,
preluare,
mandate,
primari,
alesi,
zf

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.