Primăria Capitalei vrea să aloce 1 milion de euro pentru aparatură medicală şi costume de protecţie

Autor: Departamentul Social Postat la 10 martie 2020 140 afişări

Primăria Capitalei vrea să aloce 1 milion de euro pentru aparatură medicală şi costume de protecţie

Primăria Capitalei anunţă, marţi, că vrea să aloce un milion de euro pentru achiziţia de aparatură medicală, costume de protecţie şi alte materiale sanitare destinate spitalelor, serviciului de Ambulanţă, DSP şi IGSU, în contextul răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus.

Primarul General, Gabriela Firea, anunţă că activitatea direcţiei de Relaţii cu Publicul a Primăriei Capitalei se suspendă timp de o săptămâna. Cetăţenii se pot adresa instituţiei în scris, prin e-mail sau telefon, conform unui comunicat de presă, transmis marţi, de Municipalitate.

Conform sursei citate, Gabriela Firea solicită Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă luarea unor măsuri suplimentare pentru diminuarea răspândirii virusului COVID-19

Mai mult, miercuri va fi convocată o şedinţa de consiliu de îndată, pentru alocarea a aprox. 1 milion de euro, necesari achiziţionării de aparatură medicală, costume de protecţie şi alte materiale sanitare destinate spitalelor, serviciului de Ambulanţă, DSP şi IGSU

„Cazurile confirmate de coronavirus în Capitală m-au determinat să iau măsuri speciale în ceea ce priveşte activitatea primăriei şi să propun de asemenea un set de măsuri care ar trebui să fie luate cât mai rapid, la nivel naţional, pentru prevenirea răspândirii acestui virus de tip nou.

Dat fiind faptul bolnavii de COVID-19 au intrat în contact cu zeci de persoane care, la rândul lor, au avut interacţiune cu alte zeci de persoane trebuie să acţionăm împreună acum, până nu este prea târziu. Cu toţii suntem parte a acestei acţiuni şi doar împreună vom reuşi să stopăm sau să diminuăm epidemia: Guvern, ministere, primarii, consilii locale, mediul privat, cetăţeni. Trebuie să colaborăm cu toţii fie că suntem autorităţi centrale, autorităţi locale, mediu privat sau cetăţeni. Este momentul să dovedim solidaritate, responsabilitate şi acţiune. Nu este momentul nici să pasăm vină unul către celălalt şi nici să aşteptăm să facă alţii ceea ce putem şi noi să facem”, afirmp Gabriela Firea.

Astfel, de miercuri, activitatea direcţiei de Relaţii cu Publicul a Primăriei Capitalei, audienţele, activitatea comisiilor tehnice se suspendă timp de o săptămâna.

Cetăţenii se pot adresa instituţiei, în scris, sau prin e-mail la adresa relatiipublice@pmb.ro, iar pentru orice informaţie sau sesizare, aceştia au la dispoziţie telverde 0800.800.868. Accesul vizitatorilor va fi limitat adică va fi permis doar în caz de urgenţă.

De asemenea, activitatea direcţiilor din Primărie se va desfăşura cu jumătate din personal, începând de miercuri, prin alternare, o săptămâna cu o săptămâna, în funcţie de necesităţi şi în funcţie de specificul activităţii.

„Având în vedere că în continuare intră în ţară, inclusiv în Bucureşti, zeci, sute de români din Italia, zona europeană cea mai afectată, dar şi din Spania, unde este un număr mare de îmbolnăviri, propun Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă următoarele măsuri:

1. Anunţarea suspendării cursurilor în şcoli, precum şi închiderea creselor şi a grădiniţelor până după vacanţă de Paşte (adică 21 aprilie) fiind cunoscut, încă de pe acum, că nu vor fi deschise şcolile, cadrele didactice şi conducerile unităţilor de învăţământ se vor mobiliza pentru predarea online sau video, în funcţie de posibilităţile tehnice. Fac apel la toţi cei care sunt responsabili, că împreună, Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare, primăriile, consiliile locale, conducerile unităţilor de învăţământ, să asigurăm suportul pentru toate unităţile de învăţământ, astfel încât profesorii să poată să predea elevilor în această perioada, pe suport online sau video. Este important să nu oprim educaţia, ci să oprim răspândirea coronavirusului.

2. Pentru părinţii sau/şi rudele care vor stă acasă cu copiii, să se ia măsuri guvernamentale pentru sprijinirea angajatorilor la care aceştia lucrează, astfel încât să permită acestor salariaţi să lucreze, în mod legal, de acasă. Salut iniţiativa colegilor mei din Parlament pentru modificarea Codului Muncii.

3. În legătură cu organizarea evenimentelor, s-a anunţat în weekend anularea celor care presupun participarea a mai mult de 1.000 de persoane. S-a înţeles astfel că se pot organiza evenimente cu 800-900 de persoane. NU este bine. Nu este o măsură bună nici pentru actori, nici pentru personalul organizatorilor şi cu atât mai mult nu este sigur pentru spectatori. PMB a suspendat toate spectacolele teatrelor şi instituţiilor de spectacol administrate de Primăria Capitalei. De exemplu, în momentul în care s-a anunţat că vor fi interzise toate evenimentele la care participa peste 1000 de persoane, foarte mulţi organizatori s-au grăbit să se adreseze DSP, inclusiv DSP Bucureşti, să solicite aprobarea de evenimente cu 800-900 de persoane. Va spun cu toată responsabilitatea că pericolul este acelaşi. Într-o sala de teatru de 1000 de locuri, dacă vinzi 700-800 de bilete, pericolul este acelaşi. Trebuie să înţelegem că anumite pierderi financiare înregistrate acum pot fi recuperate, dar o boală netratată la timp sau un virus nestăpânit la timp sunt mult mai periculoase. Consider că o astfel de decizie trebuie să dea şi Ministerul Culturii pentru instituţiile din subordinea sa. Nici vânzarea unui număr mai mic de bilete nu cred că este o măsură suficientă. Rog că şi Ministerul Culturii să procedeze la fel, iar managerii instituţiilor din subordine, de exemplu Teatrul Naţional şi Opera Naţională să participe la efortul comun de prevenire a raspandiri coronavirusului. Este mult mai important să prevenim şi mult mai util decât să tratăm apoi un număr mare de bolnavi.

4. Limitarea accesului vizitatorilor în instituţiile publice. Mâine (miercuri - n.red.) vom organiza o şedinţa de CGMB de îndată pentru că avem nevoie de bani pentru solicitările spitalelor din subordine, dar şi din partea IGSU, Ambulanţă Bucureşti- Ilfov, DSP Bucureşti atât aparate, kituri, combinezoane de protecţie, măşti, mănuşi, tratamente. Venim în sprijinul instituţiilor noastre, dar şi în sprijinul insituţiilor care sunt în subordinea Guvernului pentru că în acest moment nu trebuie să mai fie o diferenţa între instituţii, trebuie să punem umărul în depăşirea acestei situaţii care în acest moment nu este gravă, dar poate deveni dacă nu suntem conştienţi de pericolele care ne pândesc. Aproximativ cinci milioane lei din fondul Primăriei Capitalei vor fi aprobate mâine, sper în CGMB, la rectificare, pentru a putea achiziţiona tot ce este necesar în această perioada, atât pentru instituţiile din subordinea PMB, cât şi pentru cele din subordinea Ministerului Sănătăţii care ne-au solicitat ajutorul”, susţine edilul Capialei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.