Prime Batteries şi grupul Monsson au pus în funcţiune cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice din România, în cadrul parcului eolian Mireasa din judetul Constanta

Autor: Roxana Rosu Postat la 04 aprilie 2024 110 afişări

Prime Batteries şi grupul Monsson au pus în funcţiune cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice din România, în cadrul parcului eolian Mireasa din judetul Constanta

Prime Batteries, companie fondată de antreprenorul Adrian Polec şi aflată în portofoliul  conglomeratului european InnoEnergy, şi grupul Monsson au pus în funcţiune cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice din România, parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterie din cadrul parcului eolian Mireasa.

Noua unitate de stocare, cu o capacitate instalată de 24 MWh, a fost construită în judeţul Constanţa de către Monsson, pe baza soluţiilor Prime Batteries Technology. Compania a început producţia de baterii în 2016, unul dintre momentele cheie fiind intrarea în acţionariatul său a EIT InnoEnergy, în 2022.

Grupul Monsson, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, detine mai multe parcuri eoliene şi fotovoltaice în România şi are în continuare planuri de a investi în baterii pentru stocarea energiei, în proiecte de hidrogen şi proiecte integrate.

Aceasta este prima din cele trei etape care vor avea în final o capacitate totală de 216 MWh, care urmează să fie pusă în funcţiune până în 2025.

 "În acest moment, proiectul nostru se numără printre cele mai mari cinci proiecte din Europa. Însă, când va atinge capacitatea de 216 MWh, va fi cea mai mare instalaţie de acest tip de pe continent. Stocarea actuală de 24 MWh este formată din 132 de şiruri de baterii cu 114.048 de celule litiu-ion care conţin 1.240 de kilometri de electrozi din material activ. Au fost necesare aproximativ 4.200 de ore de inginerie pentru partea electrică şi 3.000 de ore pentru partea mecanică - lucrări executate cu mândrie în România.", a declarant Vicenţiu Ciobanu, CEO al Prime Batteries

Unitatea va prelua energia produsă de parcul eolian Mireasa, deja existent, de 50 MW, precum şi energie solară produsă de parcul fotovoltaic Galbiori 2, de 35 MW, aflat în construcţie şi care ar trebui să fie conectat la reţea în 2024. În cazul în care nu există vânt sau soare, energia din reţeaua naţională poate, de asemenea, să fi stocată de noua instalaţie. Toate operaţiunile sunt automatizate fără întreruperi şi controlate de la distanţă. Unitatea funcţionează în cadrul unui sistem integrat, pe baza unui software dezvoltat de  Monsson.

 "Suntem încântaţi să observăm progrese semnificative în proiectele Prime Batteries. Este îmbucurător să vedem cum compania din portofoliul InnoEnergy îşi trasează cursul pentru a deveni o poveste de succes în cadrul lanţului valoric european al bateriilor.", a spus Marcin Wasilewski, directorul general al EIT InnoEnergy în Europa Centrală.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
capacitate,
proiecte,
romania,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.