Primele victime ale războiului comercial: Marile fabrici chineze sunt forţate să îşi reducă producţia şi să dea afară oameni pe bandă rulantă după ce au fost lovite în plin de taxele vamale

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 24 aprilie 2025 906 afişări

Primele victime ale războiului comercial: Marile fabrici chineze sunt forţate să îşi reducă producţia şi să dea afară oameni pe bandă rulantă după ce au fost lovite în plin de taxele vamale

Fabricile din China reduc producţia şi disponibilizează angajaţi, în contextul intensificării taxelor vamale care au dus la scăderea abruptă a comenzilor pentru o gamă variată de produse, de la blugi la electrocasnice, scrie Financial Times.

În condiţiile în care tot mai multe produse chinezeşti sunt afectate de tarife de până la 145%, directorii de fabrici se confruntă cu o realitate dură: partenerii americani îşi suspendă comenzile, iar liniile de producţie se opresc.

Anul trecut, aproximativ 15% din totalul exporturilor Chinei au fost direcţionate către SUA. Acum, pe reţelele de socializare, muncitorii postează fotografii cu hale goale şi notificări de închidere temporară, semn al adâncirii crizei.

„Războiul comercial a dus la suspendarea producţiei pentru cel puţin o săptămână în multe fabrici care produc de la tălpi de pantofi la prize şi sobe portabile”, au declarat mai mulţi angajaţi. Alţi directori susţin că au fost nevoiţi să taie orele suplimentare şi să elimine lucrul în weekend, într-o încercare disperată de a-şi echilibra costurile.

Wang Xin, preşedintele Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association, organizaţie ce reprezintă peste 2.000 de comercianţi, afirmă că mulţi dintre aceştia sunt „extrem de neliniştiţi” şi au cerut fabricilor şi furnizorilor să întârzie sau chiar să anuleze livrările.

Trei recrutori din provincia Guangdong, colaboratori ai mai multor producători, confirmă că numeroase fabrici reduc activitatea, iar cele mai dependente de comenzile din SUA şi-au suspendat complet producţia.

„Nu ştim cât de răspândite sunt aceste închideri”, spune Han Dongfang, fondatorul China Labour Bulletin, un ONG care monitorizează îndeaproape sectorul manufacturier. „Dar este clar că reorganizarea industriei chineze va fi un proces de durată, iar costurile umane vor fi semnificative.”

Sectorul electronic, în mod tradiţional un colos al angajărilor în China, pare momentan protejat – smartphone-urile şi alte echipamente electronice fiind scutite de cele mai dure tarife impuse de Washington. Totuşi, guvernele locale din oraşe-cheie, precum Shenzhen şi Dongguan, au lansat programe speciale pentru „stabilizarea comerţului exterior”.

Săptămâna trecută, autorităţile din Shenzhen au anunţat subvenţii pentru participarea firmelor la târguri internaţionale şi extinderea asigurărilor de export, cu scopul de a proteja companiile afectate de comenzile anulate din SUA.

Un manager de la Ningbo Taiyun Electric a declarat că fabrica a fost închisă pe 12 aprilie, dar că a fost reluată o producţie redusă de aparate de îndreptat părul şi fiare de călcat. „Mai avem câteva comenzi din Europa şi încercăm să atragem altele. Sperăm ca politica americană să se schimbe curând.” Compania nu a oferit, însă, un comentariu oficial.

China, care a încheiat anul trecut cu un excedent comercial record de aproape 1 miliard de dolari, a reacţionat prin introducerea unei taxe suplimentare de 125% asupra importurilor din SUA. În timp ce Donald Trump continuă să declare că este dispus să poarte discuţii cu preşedintele Xi Jinping, Beijingul pare să nu se grăbească să ceară o întrevedere.

Urmărește Business Magazin

0 of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.