Primul studiu despre refugiaţii din Ucraina: Şapte din zece ucraineni care locuiesc în România au studii superioare, dar puţini îşi caută un loc de muncă
Un procent de 70% dintre ucrainenii care locuiesc în România au studii universitare, iar 26% dintre aceştia sunt specialişti înalt calificaţi, 11% sunt paramedici şi asistenţi, iar 10% sunt medici, arată rezultatele primului studiu pe tema refugiaţilor ucraineni din România realizat de platforma de migraţie poloneză EWL Migration Platform şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia.
Cu toate acestea, puţini ucraineni care locuiesc în România – doar 27% - îşi caută un loc de muncă, iar mai bine de jumătate (59% dintre cei chestionaţi) vor să aplice pentru statutul de refugiat.
”La data de 15 iunie 2022, în România erau angajaţi doar 3.000 de refugiaţi din Ucraina, dintre care peste 500 erau angajaţi de EWL Migration Platform”, a spus Michalina Sielewicz, director pentru dezvoltarea afacerilor internaţionale al EWL Migration Platform, în cadrul unui eveniment organizat astăzi în Bucureşti.
Majoritatea refugiaţilor ucraineni din România sunt femei (96,5% din total), dintre care mai mult de jumătate sunt mame cu copii sub 18 ani.
Un alt rezultat al studiului arată că România e o ţară de tranzit pentru unu din cinci refugiaţi ucraineni, pentru că aceştia vor să îşi continue drumul în destinaţii precum Polonia, Italia sau Cehia.
”Aproape jumătate (47%) dintre respondenţii care stau în România intenţionează să se întoarcă în Ucraina cât mai curând posibil. La rândul lor, 28% dintre respondenţi declară intenţia de a rămâne mai mult timp în România”, mai arată rezultatele studiului ”Refugiaţii ucraineni în România”, realizat în perioada 13-23 mai 2022 pe un eşantion de 400 de ucraineni care au ajuns în România (în Bucureşti, Braşov, Craiova şi Iaşi) după 24 februarie 2022 (ziua în care a început războiul din Ucraina).
Potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, de la declanşarea războiului din Ucraina şi până pe 28 iunie 2022 pe teritoriul României au intrat peste 1,3 milioane de cetăţeni ucraineni.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro