Primul test de apărare planetară: o navă NASA a lovit un asteroid
Nava spaţială DART a NASA a lovit un asteroid în primul test de apărare planetară.
Nava spaţială DART a NASA a lovit cu succes, luni, un asteroid îndepărtat care se deplasa cu viteză hipersonică, în primul test din istorie al unui sistem de apărare planetară, conceput pentru a preveni o eventuală coliziune a Pământului cu un corp ceresc, potrivit Reuters.
Prima încercare a omenirii de a modifica mişcarea unui asteroid a fost transmisă pe internet de NASA şi a avut loc la 10 luni de la lansarea DART. Transmisiunea în direct a arătat imagini luate de camera DART în timp ce vehiculul, nu mai mare decât un automat cu două panouri solare dreptunghiulare, a intrat în asteroidul Dimorphos, de mărimea unui stadion de fotbal. Impactul a avut loc la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ.
Misiunea în valoare de 330 de milioane de dolari, a ţinut aproximativ şapte ani şi a fost concepută pentru a afla dacă o navă spaţială este capabilă să schimbe traiectoria unui asteroid prin simpla forţă cinetică, împingându-l de la curs suficient de mult pentru a ţine Pământul departe de pericol.
Dacă experimentul a reuşit dincolo de realizarea impactului nu se va şti până luna viitoare după alte observaţii ale asteroidului cu ajutorul telescoapelor de la sol.
Nava DART, lansată de o rachetă SpaceX în noiembrie 2021, a efectuat cea mai mare parte a călătoriei sale sub îndrumarea directorilor de zbor ai NASA, iar în ultimele ore ale călătoriei controlul a fost predat unui sistem autonom de navigaţie de la bord.
Ţinta lui DART a fost un asteroid alungit, cu un diametru de aproximativ 170 de metri, care orbitează în jurul altui asteroid de cinci ori mai mare. Niciunul dintre cele două obiecte nu reprezintă o ameninţare reală pentru Pământ, iar oamenii de ştiinţă de la NASA au susţinut că testul lor nu ar putea provoca un nou pericol din greşeală.
Cei doi asteroizi sunt amândoi minusculi în comparaţie cu asteroidul Chicxulub care a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani, distrugând aproximativ trei sferturi din speciile de plante şi animale din lume, inclusiv dinozaurii.
Un asteroid de mărimea celui lovit în timpul testului nu reprezintă o ameninţare la nivel planetar, dar ar putea distruge un oraş important cu o lovitură directă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro