Problemele nu se mai termină pentru Raiffeisen în Rusia: Un tribunal rusesc a dispus îngheţarea acţiunilor Raiffeisen Bank International, complicând şi mai mult eforturile de vânzare. După mai bine de doi ani, banca austriacă nu a reuşit încă să iasă din Rusia

Autor: Ştefan Stan Postat la 06 septembrie 2024 18 afişări

Problemele nu se mai termină pentru Raiffeisen în Rusia: Un tribunal rusesc a dispus îngheţarea acţiunilor Raiffeisen Bank International, complicând şi mai mult eforturile de vânzare. După mai bine de doi ani, banca austriacă nu a reuşit încă să iasă din Rusia

Un tribunal din Rusia a ordonat îngheţarea acţiunilor Raiffeisen Bank International din ţară, complicând şi mai mult eforturile de vânzare a operaţiunilor, scrie Bloomberg. 

Un ordin judecătoresc preliminar a dispus interzicerea imediată a transferului de acţiuni în cadrul filialei, a declarat joi creditorul vienez. Banca a declarat că va contesta decizia, care va duce în mod inevitabil la noi întârzieri după mai mult de doi ani de încercări eşuate de a vinde unitatea.

Hotărârea este legată de procedurile judiciare iniţiate de Rasperia Trading - o companie afiliată miliardarului Oleg Deripaska - împotriva unităţii bancare, a companiei de construcţii Strabag SE şi a principalilor săi acţionari austrieci, potrivit Raiffeisen.

Aceste societăţi făceau parte dintr-o afacere complexă menită să scoată din Rusia un profit de 1,5 miliarde de euro (1,67 miliarde de dolari) prin achiziţionarea de acţiuni Strabag deţinute iniţial de omul de afaceri sancţionat. În cele din urmă, Raiffeisen a renunţat la plan din cauza presiunilor autorităţilor de reglementare din SUA.

Rasperia a depus de atunci o cerere de despăgubire în valoare de 195 de miliarde de ruble (2,21 miliarde de dolari) la Curtea de Arbitraj din regiunea Kaliningrad, audierea fiind programată pentru 16 octombrie, a anunţat luna trecută serviciul de presă Interfax.

În comentariile trimise prin e-mail către Bloomberg, un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că decizia nu afectează capacitatea băncii de a-şi gestiona filiala, nici ambiţiile de a reduce semnificativ operaţiunile din Rusia. Între timp, banca va continua să deservească clienţii, a spus el.

Totuşi, decizia adaugă un nou nivel de complexitate la o situaţie deja dificilă pentru directorul general Johann Strobl.

Interdicţia de facto a Rusiei privind plata dividendelor înseamnă că unitatea a acumulat profituri în valoare de 4,58 miliarde de euro pe care societatea mamă nu le poate accesa. Veniturile continuă să se acumuleze, deoarece banca oferă clienţilor - dornici să rămână cu unul dintre ultimii creditori occidentali din ţară - 0% dobândă la majoritatea depozitelor, în timp ce depozitează numerar la banca centrală, care are o rată de bază de 18%.

Între timp, Banca Centrală Europeană a ordonat Raiffeisen să îşi reducă portofoliul de credite cu 55% până în 2026.

Raiffeisen operează cel mai mare creditor cu capital străin din Rusia şi încearcă - fără succes - să îl vândă sau să îl divizeze de mai bine de doi ani. Sancţiunile impuse de SUA, Uniunea Europeană şi Rusia în urma atacului preşedintelui Vladimir Putin asupra Ucrainei au blocat până acum aceste eforturi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
raiffeisen

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.