Producători: Piaţa, invadată de stingătoare chinezeşti care pot exploda. Autorităţile nu controlează
Cererea de stingătoare a crescut foarte mult în urma tragediei din Clubul Colectiv, însă piaţa este invadată de produse de proastă calitate, periculoase, din cauza lipsei controlului din partea autorităţilor, potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Stingătoare, Constantin Toma.
"Produsele sunt un pericol public. Ar trebui să se discute ce înseamnă că stingătoarele sunt foarte proaste. În Israel s-a făcut puşcărie pe treaba asta. Pe vremea lui Ceauşescu trimiteam stingătoarele din fabrică cu recepţie militară. În momentul acesta, ce se vinde pe piaţă sunt produse contrafăcute. (...) S-a vorbit despre un stingător de tip spray în cazul Clubului Colectiv. S-au dus cu un stingător de maşină şi s-a fâsâit. Nu a putut să facă nimic", a declarat Toma pentru MEDIAFAX.
Constantin Toma, care este proprietarul grupului de firme Romet, cu afaceri anuale de câteva sute de milioane de euro, mai spune că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi ISCIR nu controlează calitatea produselor pentru stingerea incendiilor.
"Este absolut incredibil. Pompierii nu-şi fac treaba deloc. Au structură de supraveghere a pieţei - IGSU. Am fost şi personal, ca preşedinte al asociaţiei, am făcut şi un ONG pentru treaba asta. Am fost inclusiv la comandantul pompierilor. L-a chemat pe cel de la supravegherea pieţelor - un maior, sunt vreo doi pe toată ţara, maiorul şi încă unul. Nu fac absolut nimic. Mai este o structură care se numeşte ISCIR, pentru supravegherea pieţei din partea Ministerului Economiei, care nu verifică nimic", a spus Toma.
Stingătoarele lucrează la o presiune de 24 de bari şi pot exploda oricând, pentru că nu respectă nicio legislaţie, nicio prescripţie tehnică, a mai afirmat preşedintele Asociaţiei Producatorilor de Stingătoare.
"Ce se livrează şi aici şi la nivel de sprinklere, pentru că în spaţiile mari, cum era şi cel în care s-a întâmplat nenorocirea, erau necesare şi sprinklere. Şi acestea se aduc cu tonele şi sunt de foarte, foarte proastă calitate, iar în caz de se întâmplă ceva nu funcţionează. Stingătoarele sunt un pericol în sine, pentru că pot exploda, iar în al doilea rând nu-şi fac treaba. Pulberea este de foarte proastă calitate. (...) Alea nu sunt stingătoare, sunt nişte produse vopsite roşu, pe care scrie stingător", a adăugat el.
Potrivit acestuia, din China se importă peste 90% din stingătoare şi materialele folosite de fabricile care produc în România, multe cu acţionariat chinez.
Grupul Romet a deschis în 2012 o fabrică la Buzău pentru a produce stingătoare, conform standardelor din vestul Europei, însă importurile de produse necontrolate au dus la închiderea fabricii după numai doi ani.
"Am zis că facem fabrică de stingătoare la Buzău şi rupem tot. Dar dacă organele statului nu-şi fac datoria, ne-am rupt noi. E o investiţie de patru milioane de euro la care acum ne uităm. (...) La nivel de calitate am avut certificat de la cel mai al dracu laborator din Europa, care e în Germania. (...) Am putea da drumul din nou, dar trebuie să se ceară şi stingătoare bune pe piaţă. Este exact cum a spus preşedintele şi cum a scris şi presa - e legat de corupţie, de incompetenţă şi, aş spune eu, şi de lene a statului care trebuie să vină în control pe treaba asta", a declarat şeful asociaţíei.
El mai spune că Guvernul trebuie să înăsprească legislaţia şi în privinţa calităţii echipamentelor pentru stingerea incendiilor, pe lângă verificările care trebuie să ateste existenţa acestora.
"Degeaba Guvernul ia măsuri legislative mai dure, dacă echipamentele de stingere a incendiilor sunt ele însele un pericol. Băieţii aştia pe care îi plătim, IGSU, şi care par întotdeauna nişte eroi - eroii sunt amărâţii ăia care se duc în foc - băieţii ăştia care trebuie să facă verificarea nu o fac. Trebuie să facă verificarea pe calitatea echipamentului, nu că le lipsesc trei stingătoare. Să doteze pentru verificări un laborator din Bucureşti, că teoria o ştiu foarte bine, dar nu fac nimic", a declarat Toma.
În prezent, cererea vine din zona privată, de la restaurante, cluburi şi alte firme, după ce în trecut comenzile din partea acestora au fost foarte mici, "pentru că nu-i controla nici dracu", a spus el.
În urma tragediei din Clubul Colectiv, vânzările de produse pentru stingerea incendiilor au crescut puternic, dar în principal pe segmentul de stingătoare, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, directorul general al distribuitorului de produse pentru stingerea incendiilor Multilogic, Dragoş Grijeicu. Firma distribuie produse prin intermediul mai multor site-uri.
"Cererea a crescut foarte mult, iar lumea sună continuu. S-a creat o isterie. În general se cumpără stingătoare, sprinklere-le sunt instalaţii serioase. Sună oameni cu afaceri cum ar fi restaurante, baruri sau grădiniţe şi care vor 3, 5 sau 10 stingătoare. Au sunat şi de la mai multe universităţi şi chiar unităţi militare, care au nevoie să facă revizia anuală", a afirmat el.
În urma incendiului din Clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti.
Incendiul din Clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că a fost permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a localului, precum şi a desfăşurării unui foc de artificii în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, preciza Parchetul instanţei supreme.
Clubul Colectiv nu avea autorizaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit secretarului de stat Raed Arafat.
La o zi de la producerea tragediei, primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, afirma că localul nu are autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro