Producătorul de ţigări BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa locală a tutunului, a plătit taxe de 11 mld. lei (2,2 mld. euro) la bugetul de stat în 2021, plus 10% an/an
BAT, cel mai mare jucător pe piaţa locală a tutunului, cu o cotă de piaţă de peste 50%, a contribuit anul trecut cu circa 11 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) la bugetul statului, sub formă de taxe şi accize, reprezentând o creştere a contribuţiilor de 10% faţă de anul anterior, a anunţat miercuri compania.
În 2020, BAT a plătit taxe de circa 9,65 miliarde de lei la buget, pe fondul scăderii record a comerţului ilicit, care a coborât pentru prima dată sub nivelul de 10%.
Din preţul unui pachet de ţigări, aproximativ 80% se îndreaptă către bugetul de stat, arată datele transmise de oficialii companiei.
BAT România trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploieşti, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului.
De altfel, produsele din tutun au reprezentat circa jumătate (48%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi şi tutun ale României în 2021, arată o analiză a companiei, pe baza celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, valoarea exporturilor de produse din tutun -ţigări şi tutun încălzit- a depăşit anul trecut cu 50% valoarea exporturilor de seminţe de floarea – soarelui (844 de milioane de euro), o diferenţă cu atât mai semnificativă cu cât ţigările sunt produse finite, în timp ce seminţele de floarea-soarelui sunt exportate ca materie primă.
Tot anul trecut, valoarea totală a importurilor de tutun brut şi prelucrat a fost de circa 341 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuţie pozitivă la balanţa comercială a României în 2021, de peste 1 miliard de euro, mai arată calculele transmise recent de BAT România.
”Vom continua investiţiile în România şi demersul nostru de a construi un viitor mai bun prin reducerea impactului afacerii noastre asupra sănătăţii şi prin contribuţii valoroase în economie. Acest lucru este posibil într-un cadru fiscal echilibrat şi predictibil, care poate asigura venituri sustenabile pentru bugetul de stat şi predictibilitate pentru industrie şi consumatori”, spune Fred Monteiro, Directorul ariei Europa Centrală şi de Sud, BAT.
BAT are peste 3.000 de angajaţi pe piaţa locală şi generează alte 30.000 de locuri de muncă prin lanţul de distribuţie şi aprovizionare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro