Produsele româneşti, la export. Eco Fruct Total, din judeţul Cluj, trimite anual sute de tone de ciuperci şi fructe de pădure, culese din Carpaţi, în Austria, Olanda, Franţa, Germania şi Italia

Autor: Florentina Niţu Postat la 09 ianuarie 2024 139 afişări

Eco Fruct Total, o companie din inima Transilvaniei, vrea să-şi valorifice ciupercile şi fructele de pădure adunate din Carpaţi în piaţa românească, în loc să trimită anual sute de tone în vestul Europei.

Produsele româneşti, la export. Eco Fruct Total, din judeţul Cluj, trimite anual sute de tone de ciuperci şi fructe de pădure, culese din Carpaţi, în Austria, Olanda, Franţa, Germania şi Italia

Ioan Gabrian, acţionar: Am încercat să vindem în anumite magazine mari, am fost la câteva întâlniri, dar nu s-a legat nimic. Ne-am dori să rămână ce e mai bun în ţară, dar nu suntem ajutaţi să pătrundem în piaţa românească.

Eco Fruct Total, o companie din inima Transilvaniei, vrea să-şi valorifice ciupercile şi fructele de pădure adunate din Carpaţi în piaţa românească, în loc să trimită anual sute de tone în vestul Europei. Însă, în ciuda eforturilor depuse de antreprenorii de la Cluj, produsele nu au ajuns pe rafturile marilor magazine din ţară, deşi au bătut la uşa retailerilor şi chiar au mers la mai multe întâlniri cu aceştia.

„Am încercat să vindem în anumite magazine mari, am fost la câteva întâlniri cu retailerii, dar nu s-a legat nimic, aşa că am continuat să vindem pe piaţa externă, în Austria, Franţa, Germania, Olanda şi Italia. Noi ne-am dori să rămână ce e mai bun în ţară, dar nu suntem ajutaţi să pătrundem în piaţa românească cu produsele“, a spus pentru ZF Ioan Gabrian, acţionar (50%) al companiei Eco Fruct Total, care îşi desfăşoară activitatea în localitatea Vânători din judeţul Cluj.

Compania a fost înfiinţată în urmă cu zece ani şi are o cifră de afaceri de aproape 1 milion de euro, astfel că antreprenorul spune că nu s-ar fi pus problema capitalui.

Mai mult, nici cantitatea nu reprezintă o provocare, deoarece au capacitatea de a asigura volume mai mari, conform cerinţelor comercianţilor, şi chiar ar putea realiza o procesare primară.

„De exemplu, avem 100 de tone de afine în fiecare an, aşa că nu s-ar fi pus problema de cantitate, iar pe lângă faptul că le putem da proaspete, avem şi capacitate de procesare. Apoi avem şi merişoare, mure, ciuperci şi plante medicinale, e o gamă largă. În plus, avem o grămadă de certificări pentru produsele noastre de la Institutul de Cercetări Biologice, de la Academia Română, de la Agenţia Pentru Protecţia Mediului, pentru care plătim an de an şi tot nu putem să vindem pe piaţa românească“, susţine antreprenorul.

Compania culege din Carpaţi, dar achiziţionează şi de la persoane fizice, ciuperci precum hribi de pădure, gălbiori, bureţi de rouă, bureţi de spin, crăiţe, trompeta piticulu, bureţi ţepoşi, zbârciog, râşcovi sau trufe, cât şi fructe de pădure, precum afine, merişoare, zmeură, mure, măceşe, cireşe amare de pădure, fructe de soc, coacăze sau frăguţe. De asemenea, are în portofoliu şi fructe de cultură şi de livadă, cum ar fi nuci sau alune, potrivit datelor de pe propriul site.

Ciupercile şi fructele de pădure sunt comercializaţi în stare proaspătă, congelate, deshidratate şi conservate şi ajung în Austria, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Spania, Slovacia, Ungaria şi Elveţia. „Din dorinţa de a evolua şi a ne diversifica gama de produse, ne-am propus ca pe viitor să ne îndreptăm atenţia şi spre piaţa romănească oferind cetăţenilor produse obţinute din ciuperci şi fructe de pădure precum siropuri, dulceţuri şi ciuperci conservate în sos tomat şi ulei de măsline“, scrie pe site-ul companiei.

De curând, Ioan Gabrian a spus că au început să lucreze cu ROA Cluj sau Roade Online din Ardeal, un grup care reuneşte mai mulţi producători agroalimentari, mici sau medii, din Cluj şi împrejurimi, care livrează produsele direct clienţilor, pe baza unor comenzi făcute anterior, în câteva puncte în Cluj şi în localităţile din jur.

„ROA Cluj este un proiect bun, pentru că suntem strânşi mai mulţi producători şi vindem în Cluj-Napoca fructe proaspete, uscate sau congelate, în funcţie de comenzile clienţilor. Abia am început să vindem pe piaţa internă, pentru că până acum nu am fost deloc băgaţi în seamă“, a precizat Gabrian.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.