Produsul de la care a început anul trecut marea mărire de preţuri a tuturor produselor revine la nivelul de dinaintea scumpirilor
Preţurile europene pentru gaz au ajuns la cel mai jos nivel de la jumătatea lui 2021, când Vladimir Putin abia începea să strângă robinetul şi să provoace o explozie a inflaţiei. Acum când situaţia s-a schimbat radical, inflaţia pare să-şi piardă din avânt, iar economiile primesc un moment de respiro, scrie Bloomberg.
Scăderea nu a atenuat doar presiunea asupra bugetelor gospodăriilor. Ea îl lasă totodată pe Vladimir Putin şi fără una dintre cele mai puternice instrumente de negociere – capacitatea de a bloca aprovizionarea regiunii.
În condiţiile în care unii comercianţi prezic că preţurile pe termen scurt ar putea fi uneori chiar negative în această vară, situaţia nu ar putea fi mai diferită de cea din luna mai a anului trecut. Atunci, preţurile la termen erau de patru ori mai mari decât în prezent, iar ţările au fost nevoite să revigoreze producţia de cărbune pentru a menţine lumina aprinsă după ce Rusia a redus livrările de gaz.
Existau, de asemenea, îngrijorări cu privire la penurie şi la posibilitatea ca Europa să reuşească să umple depozitele de gaz la timp înainte de iarnă. Acum, stocurile sunt peste medie şi ar putea chiar să fie umplute în timpul verii, şi înainte de termen.
Contractele futures olandeze de referinţă au scăzut timp de opt săptămâni consecutive şi se află sub 25 de euro pe megawatt oră, cel mai scăzut nivel din mai 2021.
Importurile crescute de gaze naturale lichefia contractate pentru a înlocui livrările ruseşti au ajutat, la fel ca şi o iarnă relativ blândă, ceea ce a însemnat că regiunea nu a fost nevoită să apeleze prea mult la depozitele sale. Rezervele sunt pline în proporţie de aproape 67% pentru Europa, faţă de o medie de cinci ani de aproximativ 50%. Rezervele germane sunt la 73%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe.
Slăbiciunea economică joacă, de asemenea, un rol prin reducerea consumului de energie. Redresarea Chinei a pierdut din avânt, industria prelucrătoare europeană se află într-o criză profundă, iar Germania a înregistrat o contracţie neaşteptată în primul trimestru, ceea ce a dus-o în recesiune.
În plus, Europa a făcut presiuni pentru a construi mai multe surse de energie regenerabilă. Noile parcuri solare şi eoliene şi condiţiile meteorologice favorabile au contribuit la reducerea nevoii de gaz pentru producerea de energie electrică în acest an, ceea ce a redus şi mai mult cererea.
Pentru gospodării, beneficiile legate de preţ sunt evidente. Inflaţia din zona euro a încetinit probabil la 6,3% în luna mai, cel mai scăzut nivel de chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. În raportul care va fi publicat marţi, economiştii de la Nomura spun că se aşteaptă să vadă „preţuri mai mici la energia angro care ajung la consumatori pe scară largă în întreaga zonă euro”.
Pentru majoritatea sectoarelor, criza a început atunci când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Pentru energie, a început acum doi ani, când Moscova a început să preseze pentru prima dată aprovizionarea prin refuzul de a creşte livrările către Europa prin Ucraina. Acum, Ucraina este ultima rută rămasă pentru gazul rusesc prin conducte către Europa de Vest, după ce legătura Nord Stream către Germania, închisă, a fost avariată în septembrie.
Piaţa urmăreşte îndeaproape cererea de gaze din partea Chinei. Preţurile europene la gaze ar putea scădea şi mai mult, sub 20 de euro pe megawatt-oră, dacă importurile chinezeşti de GNL se vor dovedi foarte slabe, potrivit analiştilor de la Energy Aspects.
În Europa, preţurile actuale scăzute nu declanşează o creştere a cererii industriale, care a fost redusă anul trecut în timpul creşterii costurilor energiei. Dacă şi când va reveni acest lucru este una dintre cele mai mari întrebări pentru comercianţii de gaze care încearcă să vadă când piaţa va atinge cel mai jos prag, pentru a putea vorbi ulterior de o revenire. Unii cred că o parte din problemele industriei se vor permanentiza şi vor fi departe de a fi rezolvate chiar şi dacă preţurile energiei rămân la pământ.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro