LIVE: ZF Real Estate by Storia.ro - De ce să readuci la viaţă o clădire istorică din Capitală?

Proiect: Bugetarii vor putea avea un singur contract de muncă la stat

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 01 octombrie 2024 14 afişări

Bugetarii vor putea avea un singur contract de muncă la stat, potrivit unei iniţiative legislative. Proiectul, semnat de trei parlamentari social-democraţi şi unul liberal, a fost depus la Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

Proiect: Bugetarii vor putea avea un singur contract de muncă la stat

Iniţiativa instituie imposibilitatea ca o persoană să fie titularul a două sau mai multe contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu sau să fie beneficiarul a două sau mai multe acte de numire în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, în condiţiile în care acestea sunt retribuite prin indemnizaţii sau salarii de la bugetul de stat.

Potrivit iniţiatorilor, se evită conflictul de interese - când o persoană ocupă simultan mai multe funcţii ar putea apărea situaţii de incompatibilitate sau interese contradictorii, se optimizează cheltuielile publice - limitarea numărului de contracte ar putea reduce povara financiară a bugetului public şi se asigură o mai bună distribuire a resurselor umane.

Iniţiativa prevede şi o serie de excepţii.

„Nu fac obiectul prezentei legi, fiind exceptate, activităţile din domeniul privat (...), cumulul de funcţii bugetate de la bugetul de stat cu oricare funcţii din domeniul privat, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, persoanele alese în funcţii de autoritate publică sau demnitate pubică, precum şi cele pentru care durata mandatului este prevăzută expres prin Constituţie”, potrivit proiectului de lege.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
parlament,
bugetari,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.