Proiectul care prevede prelungirea plafonării RCA până la sfârşitul anului, în dezbatere

Autor: Cosmin Pirv Postat la 23 septembrie 2024 7 afişări

Ministerul Finanţelor a lansat luni în dezbatere proiectul care prevede prelungirea plafonării tarifelor RCA până la sfârşitul anului.

Proiectul care prevede prelungirea plafonării RCA până la sfârşitul anului, în dezbatere

Decizia de prelungire a fost luată „luând în considerare faptul că împrejurările care au determinat disfuncţionalităţi pe piaţa asigurărilor persistă, acestea fiind cele care au condus la adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie”, se arată în proiect.

De asemenea, la baza deciziei stă faptul că „în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi gradul ridicat de concentrare pe piaţa asigurărilor RCA care continuă să reprezinte o vulnerabilitate atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ce arată un grad scăzut de concurenţă.

În proiect se arată că prezent se află în procedură legislativă o serie de modificări ale legislaţiei naţionale primare privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente.

„Se prelungeşte perioada de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) şi (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.192 din 29 decembrie 2023, până la data de 31 decembrie 2024”, prevede articolul proiectului.

Conform acestuia, hotărârea ar urma să intre în vigoare în 1 octombrie 2024.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
plafonare,
rca,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.