Protest la CNA, organizat de un membru care spune că vrea ca instituţia să nu deservească politicul - FOTO

Autor: Madalina Cerban Postat la 20 august 2014 35 afişări

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a organizat, miercuri, un protest în faţa sediului CNA, la care au participat circa 25 de persoane, el spunând că îşi doreşte ca această instituţie să funcţioneze în folosul românilor şi să nu mai deservească puteri politice.

Protestul s-a desfăşurat între orele 11.00 şi 13.00, sub sloganul "CNA-ul doarme şi Laurei Georgescu (preşedintele CNA, n.r.) îi place tot mai mult să ne lase în pană de curent", fiind anunţat de Valentin Jucan pe contul său oficial de Facebook.

Jucan a chemat oamenii să vină la acţiunea sa "cu un bec, cu un cablu, cu o priză", astfel încât să o convingă pe Laura Georgescu să "nu mai lase CNA-ul fără curent, de fiecare dată când vrea să facă un abuz". "Sau pur şi simplu vino alături de mine să îi cerem demisia!", se spunea în anunţul făcut de Valentin Jucan pe Facebook.

La ora 11.00, "o mână de oameni" se adunase în faţa clădirii din Bucureşti, în care, la etajele 5 şi 6, îşi desfăşoară activitatea CNA. Acestora li s-au alăturat, înspre ora 12.00, mai multe persoane, între care s-a numărat şi criticul de artă Pavel Şuşară, numărul total al protestatarilor ridicându-se la aproximativ 25 în cele din urmă.

Niciunul dintre ceilalţi zece membri ai CNA nu a participat la protestul organizat de Valentin Jucan.

Valentin Jucan le-a împărţit oamenilor prezenţi la acţiunea sa prelungitoare electrice, pe care erau lipite mesaje precum "Astăzi, puţini sau mulţi, vom cere o schimbare" şi "CNA trebuie să funcţioneze în interesul românilor!".

Totodată, Valentin Jucan a declarat pentru presa prezentă la protest - care aproape a depăşit numărul protestatarilor - că acţiunea sa este una simbolică.

"Este vorba de un apel pe care l-am făcut. Este vorba de un gest simbolic (...) nu este un apel făcut exclusiv către preşedintele CNA, este vorba despre un apel către întreaga instituţie. Este momentul ca această instituţie să nu mai deservească puteri politice. Este momentul ca această instituţie să se reseteze şi să funcţioneze în folosul românilor", a spus Valentin Jucan.

Protestul lui Valentin Jucan a fost organizat după ce un alt membru al CNA, Narcisa Iorga, a scris pe blogul său, intitulat Despre audiovizual, că emisiunile Antenei 3 de vineri, 8 august (ziua în care s-a pronunţat instanţa în dosarul ICA, n.r.), începând cu ora 17.00, nu au fost înregistrate de CNA, pentru a fi analizate, din cauza unei pene de curent. "Monitorizarea va fi posibilă doar dacă Antena 3 va dori să pună la dispoziţie înregistrările de pe casetele martor. Refuzul se poate sancţiona doar cu o somaţie", a scris Narcisa Iorga.

Ea a precizat că Bogdan Roman, un funcţionar public al CNA de la departamentul IT, a mers sâmbătă, 9 august, la sediul Consiliului pentru a repune în funcţiune echipamentele de monitorizare. "Acum e obligat să explice de ce. Riscă să fie sancţionat de «aparatcicul» Laurei Georgescu din CNA", a mai scris Narcisa Iorga.

Pe de altă parte, Valentin Jucan a declarat în timpul protestului organizat miercuri că nu consideră întreruperea curentului pe 8 august ca fiind o coincidenţă.

"Acest episod cu întreruprerea curentului s-a mai întâmplat. Se va mai întâmpla probabil, dacă lucrurile nu se schimbă. A fost o simplă făcătură a preşedintelui Consiliului. Eu asta o consider având în vedere că a mai fost un episod care a fost demonstrat prin acte de la Enel că nu s-a întâmplat cu adevărat. Nu a fost o pură coincidenţă, cu atât mai mult cu cât aparatura, din nou după weekend, a fost modificată astfel încât să nu poată să înregistreze. S-a făcut acest gest pentru a împiedica această instituţie să-şi facă datoria", a susţinut Valentin Jucan.

El a mai spus că CNA ar trebui să ţină cont de oamenii care au venit la acest protest, chiar dacă este vorba despre "o mână de oameni". "Aceşti oameni ne plătesc salariile, iar colegii mei, în frunte cu preşedintele Consiliului, nu doresc să înţeleagă acest lucru, că este cazul să lucreze în folosul acestor oameni şi nu în folosul telefoanelor sau al mesajelor primite de la diferite sedii de partid", a mai spus Jucan.

Pe de altă parte, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat pentru presa prezentă la protestul organizat de Jucan că orice cetăţean are dreptul să protesteze. "Mi se pare un exerciţiu democratic la care are dreptul orice cetăţean, cu atât mai mult unul care, la Revoluţia din 1989, avea 7 ani şi a ratat momentul", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că acuzaţiile pe care i le aduce Jucan în privinţa penei de curent nu sunt justificate. "Clădirea aceasta nu este în proprietatea CNA, ci a Parchetului General. Nu se raportează această instituţie la Enel în secunda în care au probleme (...) Şi dacă aş vrea să întrerup (curentul, n.r.), comanda nu este la mine, ci la Parchetul General şi a fost un incident anunţat, asumat de Parchetul General", a spus Laura Georgescu.

Totodată, Laura Georgescu a spus că CNA a fost anunţat de întreruperea curentului electric în zilele de 7 şi 8 august.

Potrivit unei adrese a Ministerului pentru Societatea Informaţională, care a fost pusă miercuri la dispoziţia presei de Laura Georgescu, pe 7 august, în jurul orei 16.50, s-a constatat apariţia unui pericol iminent de incendiu la tabloul general de alimentare cu energie electrică a consumatorilor din corpul de clădire în care îşi au sediul Ministerul pentru Societatea Informaţională, CNA şi o direcţie a ANAF. Astfel, au fost anunţaţi electricienii angajaţi permanenţi de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care asigură alimentarea cu energie electrică şi serviciile de intervenţie în caz de necesitate.

Ulterior, în jurul orei 17.00, a fost întreruptă în regim de urgenţă alimentarea cu energie electrică de la tabloul principal, situat la parterul clădirii, de la care sunt alimentate toate cele şapte tablouri secundare situate la fiecare nivel al clădirii. Situaţia a fost remediată provizoriu în jurul orei 19.30, iar, a doua zi, pe 8 august, a fost înlocuit comutatorul defect cu unul nou, lucrarea finalizându-se la ora 19.00, conform adresei Ministerului pentru Societatea Informaţională.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că, chiar şi în ciuda acestei întreruperi a curentului, CNA are toate monitorizările - inclusiv cele ale emisiunilor de la Antena 3. "Nu ştiu unde a fost sabotajul din interior (...) încă din ianuarie (...) am găsit o firmă care ne face back up la toate înregistrările. Nu este absolut nicio problemă. Înregistrările există", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că CNA are monitorizări, începând din 4 august, pe modul în care Antena 3 a prezentat desfăşurarea procesului ICA.

De asemenea, Laura Georgescu a spus că CNA a primit peste 70 de reclamaţii privind modul în care Antena 3 a reflectat în emisiunile sale acest subiect. Unele sesizări vizează derapaje de limbaj, altele vizează mesajul "post confiscat", publicat pe ecran de Antena 3 după sentinţa în cazul ICA, iar altele se referă la modul în care Antena 3 ar fi făcut presiuni privind respectiva speţă din instanţă.

Întrebată dacă a discutat cu oameni politici şi cu premierul Victor Ponta despre acest caz, Laura Georgescu a spus că nu a discutat şi nu a fost sunată niciodată de nimeni pe nicio speţă. "Din cele 70 de sesizăr, 60 sunt pe formularul virtual (disponibil pe site-ul CNA, n.r.). Nu avem în atribuţii să verificăm persoanele care ne scriu", a spus Laura Georgescu.

Laura Georgescu a mai spus că acest subiect poate fi analizat într-o şedinţă a CNA la care sunt prezenţi minimum 8 membri din cei 11 ai Consiliului, însă, în prezent, 4 membri sunt în concediu de odihnă. Georgescu a mai spus că, potrivit legislaţiei existente, membrii CNA aflaţi în concediu nu se supun prevederilor aplicabile funcţionarilor publici, pentru care şeful instituţiei poate aproba rechemarea din concediu la propunerea şefului ierarhic.

Totodată, Laura Georgescu a amintit de refuzul a trei membri ai CNA (Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, n.r.) de a participa la şedinţele Consiliului la care participă şi ea.

"Voi face apel la raţiunea dânşilor", a spus Georgescu, precizând că aceştia îşi încalcă atribuţiile nevenind la şedinţe. Totodată, Laura Georgescu a spus că preşedintele CNA nu are responsabilitatea să îi oblige pe membrii Consiliului să participe la şedinţe. "Fiecare răspunde de ceea ce face", a spus Laura Georgescu.

Pe de altă parte, ea a comentat şi o altă acuzaţie care i-a fost adusă de membrul CNA Narcisa Iorga, respectiv că, pe 16 decembrie 2013, "a rechemat din concediu toţi membrii CNA numiţi de USL+UDMR, ca să transforme Antena 2 în Antena Stars".

"În cazul Antena Stars nu era nimeni în concediu, nici cei trei (Iorga, Jucan şi Gabrea, n.r.) nu erau în concediu, dar este dreptul lor să vină sau nu la o şedinţă", a spus Laura Georgescu.

Totodată, Laura Georgescu a spus că, în ciuda celor afirmate de Jucan privind votul politic în CNA, "adevărul stă exact invers" şi este vizibil pe site-ul instituţiei, unde se poate analiza cum a votat fiecare membru al Consiliului.

Până în prezent nu a fost anunţată data la care va avea loc următoarea şedinţă a CNA, dar cel mai probabil aceasta se va desfăşura în a doua parte a lunii august.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CNA,
JUCAN,
PROTEST
/actualitate/protest-la-cna-organizat-de-un-membru-care-spune-ca-vrea-ca-institutia-sa-nu-deserveasca-politicul-foto-13121792
13121792
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.