PwC se pregăteşte pentru o interdicţie de 6 luni în China din cauza auditului Evergrande, cea mai dură pedeaspă aplicată vreodată de autorităţile chineze împotriva unei firme Big Four

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 22 august 2024 21 afişări

PwC se pregăteşte pentru o interdicţie de 6 luni în China din cauza auditului Evergrande, cea mai dură pedeaspă aplicată vreodată de autorităţile chineze împotriva unei firme Big Four

PwC China a comunicat clienţilor că se aşteaptă ca autorităţile chineze să îi impună o interdicţie de afaceri de şase luni, care va începe încă din septembrie, ca parte a pedepsei pentru auditul efectuat asupra dezvoltatorului imobiliar Evergrande, care s-a prăbuşit, scrie Financial Times.

Acţiunea împotriva PwC vine după ce, în martie, autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China a declarat că Evergrande şi-a umflat veniturile continentale cu aproape 80 de miliarde de dolari în cei doi ani care au precedat intrarea în incapacitate de plată a dezvoltatorului în 2021.

Interzicerea activităţii, care ar putea fi însoţită de o amendă substanţială, ar fi cea mai dură măsură luată vreodată de autorităţile de reglementare chineze împotriva unei firme Big Four. Aceasta survine pe măsură ce Beijingul intensifică controlul asupra rolului jucat de auditori în scandalurile financiare, în acest caz în sectorul imobiliar afectat de criză, care a contribuit cândva cu aproximativ un sfert din produsul intern brut al ţării.

Deşi nu pune în pericol supravieţuirea PwC Zhong Tian, entitatea cunoscută sub numele de PwC China, sancţiunea riscă să fie extrem de severă. PwC China a fost cea mai mare firmă de contabilitate din ţară după venituri în 2022, aducând 7,9 miliarde Rmb (1,1 miliarde USD), conform datelor guvernamentale.

Interdicţia ar împiedica PwC China să semneze rezultatele financiare şi ofertele publice iniţiale şi să desfăşoare alte activităţi reglementate, au declarat mai mulţi clienţi pentru Financial Times. Firma a asigurat clienţii că personalul va continua să lucreze în timpul suspendării şi va putea certifica opiniile de audit pe rapoartele lor anuale din 2024, odată ce interdicţia va fi ridicată în martie.

Interdicţia la nivel naţional ar eclipsa pedeapsa aplicată anul trecut firmei concurente Deloitte pentru „deficienţe grave de audit” în activitatea sa pentru China Huarong Asset Management. Deloitte a plătit o amendă de 31 de milioane de dolari, iar operaţiunile sale din Beijing au fost suspendate timp de trei luni.

Mulţi clienţi cotaţi la bursă pe continent nu au voie să lucreze cu un auditor care a fost sancţionat de autorităţi în decurs de trei ani.

Unitatea PwC din China a pierdut deja în acest an cel puţin două treimi din veniturile din contabilitate obţinute de la clienţii cotaţi la bursă, deoarece aceştia au trecut la alte firme, un exod care arată amploarea consecinţelor eşecului auditului Evergrande. 

Bank of China nu a oferit niciun răspuns la întrebările lansate de jurnaliştii FT.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.